Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžičky skořice
- půl hrnku plátkových mandlí
- tuk na vymazání formy + hrubá mouka
Ingredience na zdobení:
- 1 bílek
- 15–20 dkg moučkového cukru
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- 2 hřebíčky
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
- Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
- Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
- Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
- Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.
Vyzkoušejte také:
---------------------------------------
Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.