Při nákupu česneku hledejte paličky s nepolámanými slupkami, vyhněte se měkkým nebo scvrklým stroužkům. Čím je česnek bělejší, tím je čerstvější.
Česnek skladujte na suchém studeném místě v otevřené nádobě, nikdy ne v ledničce! Douhlo skladovaný česnek ztrácí typickou vůni a může začít rašit. To nemění nic na jeho použitelnosti, ale je třeba jej použít větší množství.
K dlouhodobému skladování můžete česnek oloupat a stroužky vložit do sklenice s olivovým olejem. Takto jej pak už můžete uskladnit i v ledničce.
Nejvýraznější chuť dodá pokrmu čerstvý tepelně nezpracovaný česnek, a to buď rozetřený i nasekaný.
Pokud chcete, aby se chuť česneku příliš neprosadila, použijte do jídla celé stroužky nebo větší kusy.
Čerstvý česnek nesmí nikdy tepelnou úpravou zhnědnout, byl by potom nahořklý.Pokud jej smažíte na pánvi, hlídejte teplotu oleje. Můžete zkusit upéct v troubě celé česnekové hlavičky a potom je vylisovat. Protlak můžete uskladnit a používat jej jako ochucovadlo, pomazánku nebo jako přílohu. Oloupaný čerstvý česnek lehce usušíte v troubě, suchý jej rozdrtíte v hmoždíři. Prášek prosijte a větší kousky znovu utlučte. Uchovejte jej pak ve vzduchotěsné sklenici.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.