Dnes se zaměříme na kuchyň světovou, kdy doslova budeme cestovat po celém světě a můžeme takto ochutnat chutě a vůně rozličných kultur. Jako inspirace nám poslouží kniha
1000 receptů z celého světa - Ottovo nakladatelství
Jedná se o nádherně propracovanou kuchařskou knihu přeloženou z anglického originálu, která má přes tisíc stran (ano, je to pěkně těžká bichle nabitá informacemi). Každá stránka obsahuje jeden recept, vždy je příložena výsledná fotografie pokrmu a rovněž jsou zde postupové fotografie, a to vše na krásném papíře. Celkem zde naleznete 4 tisíce fotografií. Nechybí informace o výživové hodnotě, o době přípravy, je označen počet porcí. Jsou zde také různé tipy a triky kuchařů na vylepšení. Najdete zde nespočet světových receptů na polévky a předkrmy, maso, ryby a plody moře, zeleninu a saláty, lehké pokrmy a přílohy a nechybí samozřejmě ani oblíbené moučníky a dezerty. Postupy vysvětleny tak, že zvládne uvařit i kuchař začátečník.
A vybrané menu na tento víkend? Zde je ...
Tykvová polévka s pomerančem
Hustá krémová polévka má nádhernou a teplou zlatavou barvu. Ochucuje se pomerančovou šťávou a tymiánem.
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 nakrájené cibule
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 900 g oloupané dýně nakrájené na kostky cca 2,5 cm
- 1,5 l horkého zeleninového vývaru
- najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
- 3 lžíce čerstvého tymiánu
- 0,15 l mléka
- sůl a pepř
- osmažené kostičky chleba
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a opékejte cca 4 minuty do změknutí, poté přidejte česnek a dýni a za občasného promíchání opékejte další 2 minuty.
Zalijte horkým vývarem, přidejte pomerančovou kůru a šťávu a dvě lžíce tymiánu. Pod pokličkou na mírném plameni vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Občas promíchejte.
Poté polévku ve vyšší misce rozmixujte dohladka (kdo nemá rád úplně hladkou polévku, může třeba jen rozšťouchat lisem na brambory). Přidejte sůl a pepř dle chuti.
Vlijte zpět do pánve, přidejte mléko a ještě 3-4 minuty prohřívejte, ale nenechte už vařit. Před podáváním zasypte polévku zbytkem tymiánu.
Polévku rozdělte do misek a podávejte s osmaženými kostičkami chleba.
Garnáti s kokosem
Garnáti či krevety ozvláštní každé jídlo, zejména jsou-li připraveno v tomto lahodném křupavém těstíčku.
- 50 g sušené nasekané kokosové dužiny
- 25 g strouhanky z bílého chleba
- 1 lžička směsi pěti čínských koření
- 1/2 lžičky soli
- najemno nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 1 bílek
- 450 g garnátů (krevet)
- slunečnicový nebo kukuřičný olej na smažení
- klínky citrónu na dozdobení
- sójová nebo chilli omáčka při podávání pokrmu
V misce smíchejte kokosovou dužinu, strouhanku, směs pěti koření, sůl a nastrouhanou kůru z limetky.
V druhé misce našlehejte bílek.
Garnáty (krevety) opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat na papírovém ubrousku.
Poté je postupně obalte v našlehaném bílku, v připravené kokosové směsi a nakonec ve strouhance z bílého chleba.
Ve woku rozehřejte 5 cm vrstvu oleje. Přidejte garnáty (krevety) a za stálého míchání smažte do zezlátnutí, tedy zhruba 5 minut.
Vyndejte děrovanou naběračkou a nechte je na papírovém ubrousku okapat.
Rozdělte je do nahřátých servírovacích misek, ozdobte klínkem citrónu. Podávejte ihned se sójovou nebo chilli omáčkou.
TIP : směs pěti čínských koření se skládá z badyánu, semínek fenyklu, hřebíčku, skořicové kůry a sečuánského pepře. Je to velmi ostré koření, proto používáme opatrně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.