S vánoci je spojeno spoustu zvyků, mezi které patří i příprava dobrot, určených pro štědrovečerní tabuli a sváteční dny. Pro mnohé z nás mezi ně patří i vaječný koňak, který je také ideální dárek. Každý zná jistě ten nejlepší recept, ale zkusit můžete i tento…
Na přípravu 1 litru potřebujete:
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml třtinového rumu min. 35% alkoholu
- 200 g cukru krupice
- 8 žloutků (160 g)
- 1 Vanilkový lusk
- Citronová kůra (dle chuti)
Postup:
Mléko uvaříme s vanilkou a citrónovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout a ihned přecedíme přes síto.
Necháme vychladit.
V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.
Více receptů na www.bileplus.eu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.