Pro šestý díl chutného putování jsme vybrali pikantní kuchyni španělskou. Španělská kuchyně je prohřátá sluncem a hýří barevností. I když by se dala označit za poměrně prostou, vyznačuje se pohostinností a pestrostí, kterou by mohl Španělům kde kdo závidět. Vzhledem k rozsáhlosti a rozmanitosti země narazíme ve Španělsku na řadu oblastí vyznačujících se svým specifickým jídelníčkem. Setkáte se tak se specialitami Andaluskými, Katalánskými, Galicijskými nebo Basickými. Opomenout nelze ani ostrovní kuchyni Kanárskou a Baleárskou. Pokud máme ukázat na to nejlepší, pak ze všech oblastí snad nejvíce vyniká Baskicko a pro tuto oblast typický králík na lískových oříšcích, hořké čokoládě a houbách, dušených na červeném víně a všude přítomná treska připravena na mnoho způsobů.
Ať už se ocitnete ve Španělsku kdekoliv, nemůžete minout věhlasný olivový olej . Vyznačuje se samozřejmě charakteristickou vůní a chutí a nejvíce ceněný je - jak jinak - olivový olej lisovaný za studena, tedy panenský. Španělé jej hojně využívají všude, především pak ve spojení s česnekem. Vynikají tedy ostrými a kořeněnými jídly, která jsou pro Španělsko tak typická.
Všichni Španělé mají jedno společné - skutečnou zálibu v jídle. A tak v každé domácnosti najdete nejen olivový olej, olivy a rozmanitou zeleninu, ale i zásobu ryb, cibule, česneku, vína, brambor, rýže, pálivé papriky a šafránu! Své místo zde mají i různé druhy masa - hovězí, skopové, vepřové i drůbeží, a to především v kuchyních středního Španělska. Na pobřeží převažují ryby a saláty, ve vnitrozemí pak masité pokrmy a husté polévky.
Oblíbené jsou pokrmy připravované v jednom hrnci - kotlíku, u nás hezky nazvané "eintopf". Těm se v každém kraji říká jinak: v Kastilii "cocido" (obsahuje cizrnu, zelí, klobásy, vepřové), v Baskicku "marmitako" (tuňák s brambory), jinde třeba "puchero", "caldareta", "olla podrida" atd.
Oblast Andalusie je proslulá sušenou šunkou "jamón serrano", ale hlavně vínem sherry.
Z Asturie zase pochází slabě alkoholický nápoj z jablek "sidra" známý u nás pod označením "cider".
Snad k nejproslulejším Španělským specialitám patří paella (směs rýže, zeleniny, koření s kousky ryb či drůbeže dušená na pánvi) a gazpacho (chlazená studená polévka tvořená směsí rozmixované zeleniny cibule, česneku, rajčat, paprik, okurek, pepře a soli).
Národním pokrmem je ale tortilla (omeleta z plátků brambor, vajec a cibule).
Součástí snad všech pokrmů jsou také zeleninové saláty. Milovníky drobných lahůdek dozajista potěší španělské tapas - tedy pestrý výběr drobných lahůdek všeho druhu. Zajímavostí je, že původně šlo o kousky chleba, které se máčely ve víně a sloužily jako dopolední svačinka. Kouskem chleba se zároveň zakrývala sklenička vína, aby víno během konzumace nezvětralo. Odtud tedy název tapas - v překladu pokličky či víka. Dnes jsou tapas mnohem rafinovanější a rozmanitější. Podávají se před jídlem, jako jednohubky, ale také během celého dne a hlavně večer, především ke sklence vína. Tenké plátky sušené horské šunky (jamón serrano), olivy, kousky sýra, nejrůznější druhy klobásek a jiných uzenin, rybičky v oleji, v kyselém nálevu, smažené, hlemýždi, kalamary a další plody moře, zkrátka vše co je možné napíchnout na párátko.
Základ španělských dezertů pak tvoří mandle, ořechy a piniová semínka. Moučníky jsou často velmi sladké a běžně se k hlavním jídlům nepodávají, jsou určeny spíše pro slavnostní příležitosti. Za všechny jmenujme churros - křupavé tyčinky, namočené v sirupu nebo jen pocukrované. Ovšem jako moučník se běžně podává i ovoce.
Až k neuvěření je skutečnost, že nejstarší vinařské sklepy v Evropě se nachází právě ve Španělsku, a to právě v oblasti Riojy. Říká se, že červené víno z této oblasti je srovnatelné s vínem z Bordeaux. Španělé rozeznávají tři druhy vína: suché, těžší a sladké. Skvělým doplňkem oběda či večeře je potom sangria - směs ovoce (nejlépe citrusů) zalitá sladkým červeným vínem s trochou likéru a dolitá ovocnou šťávou nebo šumivým vínem. Ochutnat byste měli i pravou grenadinu - nápoj z čerstvých granátových jablek. Nejvěhlasnějším vínem je však sherry tedy po španělsku správně jerez. Toto víno zraje v dlouhých chodbách velkých sklepů, v dubových sudy naskládaných na sebe ve třech až sedmi řadách. Nejmladší distribuovaná vína jsou tříletá, nejkvalitnější vína zrají deset let. Oficiální klasifikace pak připouští 10 různých druhů sherry. "Fino" a "manzanilla" jsou vína suchá, k nímž se obvykle servírují tapas, drobné chuťovky různého druhu, v nichž jsou Andalusané nepřekonatelní. Jsou vhodná také k mořským plodům, rybám a jemným sýrům. "Amontillado" je výborné polosuché víno k bílému masu, rybám a zralým sýrům. "Oloroso", silnější suché víno, se hodí ke zvěřině a červenému masu, "pale cream" (sladké) se podává k játrům a čerstvému ovoci, "cream" (sladké) je vhodné k dezertům.
Mandlové koláčky 6-8 koláčků, 45 minut
Recept pochází z ženského kláštera z Granady.
- 4 vejce, 255 g loupaných mandlí, 110 g cukru, strouhaná kůra z 1 citronu, mletá skořice, 1/4 šálku lupínkových mandlí, máslo a mouka na vymazání a vysypání
Mandle pomelte s trochou cukru (rozsekejte mixérem). Vejce vyšlehejte se zbývajícím cukrem do pěny. Přidejte trošku skořice a kůru z citronu, a přimíchejte pomleté mandle. Formičky na malé koláčky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, naplňte je těstem a posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 15 minut. Hotové koláčky ještě horké vyjměte z formiček a nechejte vychladnout.
Paella s krevetami a kuřecím masem
4 osoby, 60 minut
- 200 g kvalitní bílé rýže, 1 dl olivového oleje, 400 g kuřecího masa (stehna), 8 ks vyloupaných krevet, 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 1 větší červená paprika, 1 větší zelená, cibule, 0,5 dcl silného drůbežího vývaru, 1 - 1,5 dcl bílého vína, bobkový list, kurkuma, sůl, mletý černý pepř
Rýži propláchneme a v lehce osolené vodě vaříme do poloměkka. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a společně s krevetami opečeme na olivovém oleji. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky, zeleninu nakrájenou na kostičky, kurkumu, mušle a rýži. Vše zalijeme vývarem a vínem, promícháme a vložíme do trouby nebo dusíme pod pokličkou na sporáku cca 20 minut.
A co nás čeká příště? Turecko !
Předcházející díly :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.