Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.
„Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry.“
Díky své zálibě v produktech z mléka se zapojil oblíbený šéfkuchař do projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a vytvořil na léto originální svěží menu, na kterém si každý pochutná. Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
Na dnešní recept potřebujeme :
- 1 rybí filé (200 g) – treska obecná
- sůl
- pepř
Postup:
Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
Mušle:
- 8 mušlí slávky jedlé
- 25 g másla
- 1 šalotka
- kousek pórku
- snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- kousek řapíku
- petrželovou nať
Postup:
Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
Omáčka:
- 1 lžíce husté zakysané smetany
- 2 lžíce šťávy ze slávek
- šťávu z půlky citronu
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
Postup:
Všechny ingredience dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
Finální příprava pokrmu:
Přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.