Koláče přes celý talíř, tak to jsou pravé valašské frgály. Tady je recept ...
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 ks žloutku
- 125g másla
- 75g moučkového cukru
- ¼l mléka
- 35 g droždí
- 1 špetka soli
- 1 lžička citrónové kůry čerstvě nastrouhané nebo koupená sušená
o 1 lžička bílého Smetanového jogurtu z Valašska
Postup:
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
Nejoblíbenější je asi tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca. 50g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, vaničkový je řídký), 2 žloutky, rozinky namočené v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.