Z databáze vybíráme lehké recepty na leden. Po těžkých prosincových svátcích odlehčí a našemu tělu jen prospějí :) A to pochopitelně nejen v lednu.
Celerová polévka /pro 4 osoby/
- 1 menší celer, 20 g másla, slepičí vývar, 1 brambor, 1 žloutek, trochu mléka, tmavý chléb, petrželka
Celer oloupeme, nastrouháme a podusíme na tuku. Až začne vonět a růžovět, zalijeme vroucí vodou nebo slepičím vývarem. Polévku zahustíme strouhaným syrovým bramborem a povaříme. Odstavíme z ohně, vmícháme trochu mléka, syrový žloutek, petrželku a na kostičky nakrájený osmažený tmavý chléb.
Šunkové závitky s okurkou
- 100 g drůbeží šunky - 930 kJ, 150 g okurky - 100 kJ
Okurku nakrájejte na špalíčky a obalte šunkou.
Asijský nudlový požitek /pro 2 osoby/
- 200 g rýžových nudlí, 2 lžíce olivového oleje, 1 mango, 4 cibule, 1 až 2 chilli papričky, sůl a čerstvě mletý černý pepř
Nudle připravte dle návodu na obalu (obvykle stačí zalít horkou vodou a nechat několik minut odstát). Připravené nudle promíchejte s olivovým olejem, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené mango, oloupané a nakrájené cibule a semínek zbavené a nasekané chilli papričky. Osolte, opepřete a podávejte.
Gratinovaná rajčata plněná listovým špenátem a vejci
- rajčata 150 g - 150 kJ, listový špenát 150 g - 210 kJ, sůl, pepř, muškátový oříšek, olej 3 g - 120 kJ, vejce 1/2 ks - 170 kJ, bílek 1 ks - 60 kJ, sýr parmezán 10 g - 150 kJ, strouhaný sýr 20 % t. v suš. 15 g - 150 kJ, brambory 120 g - 400 kJ
Rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vyndáme dužinu. Špenát blanšírujeme ve slané vodě, ochutíme muškátovým oříškem a pepřem a smícháme s olejem. Vnitřek rajčat osolíme a opepříme. Naplníme špenátem, vařenými vejci a strouhaným sýrem. Ušleháme tuhý sníh z bílků s troškou soli a vmícháme parmezán. Hmotu naneseme na okraj rajčat a zapékáme asi 10 minut při 200 stupních C. Jako přílohu podáváme brambory.
Špagety s červenou řepou /pro 4 osoby/
- 300 g špaget, 320 g sterilované červené řepy, 6 stroužků česneku, 1 dl mléka, 1 lžička strouhaného křenu, 20 g tuku, 2 balíčky taveného sýra, sůl
Špagety uvaříme "al dente" a scedíme. Sterilovanou řepu necháme okapat. Oloupaný česnek utřeme se solí. Na pánvi rozpustíme tuk, přidáme červenou řepu a česnek se solí. Za stálého míchání řepu prohřejeme, přimícháme k ní uvařené špagety a ještě 3 minuty prohříváme. Mléko ohřejeme na 50 stupňů Celsia. Do misky vložíme sýr, přilijeme teplé mléko, přisypeme strouhaný křen a vše ušleháme. Před podáváním špagety polijeme sýrovou omáčkou s křenem.
Kuskus sedmi druhů zeleniny (vegetariánská verze) /pro 4 osoby/
- 2 rozčtvrcené cibule, 4 rozčtvrcená rajčata, 1 červená čili paprička pokrájená na tenké plátky, hrst čerstvého koriandru, hrst čerstvé petrželky, 2 kousky skořice, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, zázvoru a kurkumy, 1/4 lžičky šafránu, 8 malých mrkví, 4 střední rozčtvrcené tuříny, 450 g nakrájené dýně, 4 střední cukety, 400 g hrášku, 75 g rozinek, 500 g kuskusu
Do velké pánve nasypte cibuli, rajčata, čili, polovinu koriandru a petrželky, koření a 300 ml vody. Přikryjte a zvolna vařte 45 minut. Kontrolujte množství vody, v případě potřeby dolévejte. Přidejte mrkev a tuřín a vařte dalších 15 minut. Potom přidejte dýni, cukety, hrášek a rozinky a znova zvolna povařte dalších 15 minut. Kontrolujte vodu. Kuskus přelijte dostatečným množství horké vody a nechte nasáknout. Podávejte se zeleninou. Chcete-li uvařit verzi s masem, poduste maso a na závěr přidejte kuskus, je také možné ho uvařit v páře.
Brambory s italskou zálivkou /pro 4 osoby/
- 750 g brambor, 1 šalotka, 2 rajčata, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, sůl
- Omáčka: 1 oloupané a nakrájené rajče, 4 černé olivy bez pecky, nadrobno nakrájené, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 rozetřený stroužek česneku, sůl a pepř
Brambory vařte v hrnci s vroucí vodou 15 minut doměkka. Nechte je okapat, nahrubo nasekejte a dejte do misky. Nasekejte šalotku. Rajčata nakrájejte na klínky a dejte je se šalotkou k bramborům. K přípravě zálivky dejte všechny přísady do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepejte. Zálivkou přelijte bramborovou směs a důkladně promíchejte. Salát přemístěte do servírovací mísy a posypte bazalkou.
Zapečené papriky s balkánským sýrem /pro 4 osoby/
- 8 zelených papriky, 1 lžíce sladké papriky, 4 vejce, 150 g balkánského sýra nebo brynzy, olej
Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Zapékací mísu vymažeme olejem a vložíme do ní 1/3 nakrájených paprik. Přiklopíme pokličkou a chvíli dusíme. Na měkké papriky dáme část nastrouhaného sýra nebo brynzy a opět 1/3 paprik. Po zapečení další vrstvy postup znova opakujeme. Poslední vrstvu paprik posypeme zbylým sýrem a zalijeme rozkvedlanými vejci, do kterých jsme zamíchali mleto červenou papriku. Zapékací mísu už nepřikrýváme a pokrm dáme zapéct do trouby.
Citrónovo-medová kuřecí křídla /pro 4 osoby/
- 16 kuřecích křídel, 1 a 1/2 lžičky soli, 125 ml citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 90 g medu, čtvrtky citrónu na ozdobu
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Omytá kuřecí křídla dejte do pekáče, posypte solí a pečte 30 minut. V malé misce smíchejte citronovou šťávu, rozetřený stroužek česneku a med. Míchejte, dokud se med nerozpustí. Medovou šťávou řádně potřete kuřecí křídla a pečte dalších 20 minut. Podávejte ozdobené čtvrtkami citrónu.
Další tip :
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.