Falafel je neobyčejně chutné a v dnešní době už celosvětově známé středovýchodní jídlo připravené z cizrny - smažené kořeněné kuličky. Příprava je velmi rychlá a nenáročná. Servíruje se na talíři případně v chlebu typu pita, a to např. s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou, zeleninou či zeleninovými saláty a podobně.
Potřebujeme :
- 675 g konzervované cizrny
- 1 nasekanou červenou cibuli
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 100 g celozrnného chleba
- 2 menší čerstvé chilli papričky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce nasekané natě koriandru
- 1 vejce
- 1 šálek strouhanky (nejlépe z celozrnného chleba)
- sůl a pepř
- olej na smažení
Scezenou a vysušenou cizrnu, nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, chléb, chilli papričky, koření a koriandr dáme do mixéru a mixujeme cca 30 vteřin. Pak podle chuti přidáme sůl a pepř.
Směs vyndáme z mixéru a tvoříme z ní kuličky ve velikosti vlašských ořechů. Tyto pak obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance z celozrnného chleba.
Smažíme poté v hluboké pánvi v rozehřátém oleji po dobu 2-3 minut. Povrch koulí by měl být zlatavě hnědý a křupavý. Vyjmeme z oleje, necháme okapat. Podáváme s rajčatovým a okurkovým salátem a plátkem citrónu.
Inspirace z knihy 1000 klasických receptů z celého světa
Použitá fotografie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.