Tradiční portugalská "zelná" polévka Caldo Verde je v podstatě portugalskou mutací naší bramboračky skloubené se zelňačkou. Je mimořádně vydatná a dokáže být i mimořádně hřejivá, a to se v těchto nastávajících sychravých dnech bude jistě hodit. Příprava zabere se vším všudy 50 minut a pro 4 osoby budete potřebovat:
- 220 g natrhaných listů kapusty
- 450 g brambor
- 1 malá klobása chorizo (nebo jakákoliv jiná klobása, nejlépe mírně pikantní)
- 1-3 stroužky česneku (dle chuti)
- 4 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Brambory oloupejte a dejte vařit do litru vody s česnekem nakrájeným na plátky. Jakmile budou brambory hotové, polévku odstavte, nechejte 5 minut vychládnout, rozmixujte a pak ji opět postavte na oheň. Mezitím omyjte listy kapusty, nasekejte je na proužky a přidejte k polévce společně s plátky klobásy. Přiveďte k varu a přidejte polovinu olivového oleje. Vařte, dokud kapusta nezměkne. Pak přidejte zbývající olivový olej a osolte. Podávejte nejlépe s chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.