A máme tady listopad. Někde ještě doznívají oslavy Halloweenu, které se vážou zejména k noci posledního dne v říjnu, což ale nic nemění na faktu, že na tento ze zahraničí převzatý svátek u nás navazují "Dušičky". Jedná se o křesťanský svátek, který připomíná všechny svaté, my si pak o tomto víkendu připomínáme naše zemřelé. Ve většině případů jsou tyto dny spojené s nevlídným, ba až sychravým počasím, venku je zima a vítr, což samo o sobě navozuje nostalgickou, smutnou, vzpomínkovou náladu, kterou ještě více podporuje všudypřítomné padající listí. A až se vrátíme ze hřbitovů, kde půjdeme posvítit těm, co už mezi námi bohužel nejsou a nám v srdcích moc a moc chybí, můžeme si symbolicky pro zahřátí vytvořit právě níže popsaný recept, který je znám už z dob našich babiček a prababiček, a který nás zahřeje, provoní byt a třeba navodí takovou tu veselejší atmosféru.
Na pečená plněná jablíčka budeme potřebovat :
- stejně velká jablka
- máslo
- alobal
- rozinky
- rum
- skořice
- cukr
- čtverce alobalu
- suroviny dle zvoleného dozdobení (viz níže)
Vezmeme stejně velká jablíčka a z nich odstraníme opatrně jádřinec. Na každé jablíčko pak použijeme čtverec alobalu, aby se jablko dalo do něj zabalit. Alobal rozložíme na stůl, na každý položíme do středu plátek másla a na máslo postavíme jablko. Díru po jádřincích vyplníme náplní (smícháme rozinky s rumem, cukrem a skořicí - vše dle chuti), nahoru pak opět položíme plátek másla. Jablka zabalíme do alobalu tak, aby byla vidět jen vrchní třetina připraveného jablíčka. Dáme do zapékací mísy a v troubě upečeme. Hotová jablka pak dle chuti dozdobíme, a to buď :
- posypeme vanilkovým cukrem
- přidáme marmeládu a šlehačku
- přelijeme vaječným koňakem a přidáme šlehačku
- horkým vanilkovým krémem
Přeji dobrou chuť.
*** Inspirace na recept pochází od známé Kamily Skopové z vynikající knihy Hody, půsty, masopusty - všem moc doporučuji. Fotografie ilustrační.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.