Pokračujeme dále v gastronomické procházce naší krajinou, zastávka Karlovarský kraj, kdy toulky tímto krajem jsme společně započali v článku Krajové speciality - Karlovarský kraj/1.díl a nyní pokračujeme dílem druhým.
V Karlovarském kraji je ve velké míře zastoupeno lázeňství (Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně,Jáchymov). A co se většině z nás, v souvislosti s jídlem jako takovým, vybaví pod pojmem lázně? Ano, přesně tak, jsou to lázeňské oplatky. Jedná se o typickou specialitu tohoto kraje, kdy úplně první zmínka o Karlovarských lázeňských oplatkách se objevuje už v roce 1788. Zhruba z této doby se také dochovaly první formy na pečení oplatek, tzv. oplatnice. Jistě v té době nikdo netušil, že jednou budou tyto oplatky vyhledávanou pochoutkou nejen u nás, ale i daleko za hranicemi naší země.
Když jsme v souvislosti s tímto krajem zmínili tak typické lázeňské oplatky, v žádném případě nesmíme opomenout bylinný likér, který rovněž proslavil naší zemi i v daleké cizině, a tím je Becherovka. Vyrábí se z proslulé karlovarské vody, kvalitního lihu, přírodního cukru a charakteristické směsi 20 druhů bylinek a koření. Becherovku je nutno podávat vždy správně namraženou, jen tak vynikne to pravé kouzlo její dokonalé chuti. Pije se buď samostatně a nebo se míchá do různých koktejlů.
Vraťme se ještě na malý okamžik ale zpět k lázním jako takovým. Jistě je známo, že karlovarská voda je léčivá. V rukopise Evy Hanykové z Karlových Varů se pak mimo mnoha dalších objevuje recept na
Vřídelní polévku
(rozpis je na jednu porci)
- 1,5 šálku vřídelní vody
- 1 lžíce jíšky připravené bez tuku na sucho
- špetka muškátu
- 1 žloutek
- čerstvé máslo
- drobně posekaná petrželka
- rohlík
Vřídelní vodu uvedeme do varu, zamícháme do ní jíšku, špetku muškátu a vaříme cca 15 minut. Mezitím si na suché pánvi osmažíme na kostičky nakrájený rohlík. Na talíř klepneme žloutek, přidáme kousíček másla, nakrájenou petrželku a vše zalijeme horkou polévkou. Vedle na talíř poté servírujeme osmažený rohlík. Pozor - vřídelní polévka se nesolí !
Říká se, že tato polévka blahodárně působí proti žaludečním obtížím spojených s kocovinou.
Karlovarští kuchaři a hospodyňky tuto polévku ještě různě vylepšovali, a to přidáním sušených hub, česneku, libečku, dochucení kmínem a podobně.
*****
A po polévce vždy následuje hlavní chod. Takže na řadu přicházejí vyhlášené
Karlovarské knedlíky
- 25 dkg starší housky
- cca 10 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- petrželka
Housky nakrájíme na drobné kostičky (výborný je knedlík také s celozrným pečivem). V míse rozšleháme mléko a žloutky, osolíme, přidáme muškátový oříšek a postupně přisypáváme hrubou mouku (musí vzniknout tužší těstíčko). Nakonec přidáme petrželku a těstíčko nalijeme na nakrájené housky, řádně promícháme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků, který poté lehce vmícháme do těsta. Vytvarujeme šišky, zabalíme je do potravinové fólie, v krajích zavážeme (neutahujeme úplně, necháme trošku volnější prostor). Vaříme cca 25 minut. Karlovarský knedlík je tužší než klasické knedlíky.
*****
Dalším regionálním receptem, jak už sám název vypovídá, je
Karlovarský guláš
- ½ kg hovězího masa (z kližky)
- 60 g sádla (oleje)
- 2 cibule
- pepř
- sůl
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- ¼ l smetany
- hladká mouka
Řádně omyté maso vložíme na drobně nakrájenou osmahnutou cibulku, přidáme hned sladkou papriku, kterou necháme v tuku rozpustit. Poté osolíme a opepříme a vše řádně promícháme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké maso poté zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali cca 2 lžíce hladké mouky, zamícháme a necháme ještě 10 minut řádně provařit. V případě potřeby ještě dokořeníme. Vhodnou přílohou jsou noky.
*****
Je místem vašeho bydliště právě zmíněný Karlovarský kraj? Jaké jsou ty vaše oblíbená regionální jídla? Zapojte se do diskuze.
Použité materiály :
- wikipedia
- zápisky mistra kuchaře Jaroslava Vašáka
- rukopis Evy Hanykové z Karlových Varů
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.