Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Krajové speciality - Karlovarský kraj/1.díl

Krajové speciality - Karlovarský kraj/1.díl

10.10.2014 - AndreaP.

Dnešním dnem začínáme náš seriál krajové speciality spojený s toulkami naší krásnou vlastí.

První zastávka - Karlovarský kraj.

Karlovarský kraj je nejzápadnějším krajem České republiky, svou rozlohou je to třetí nejmenší kraj v republice. Tvoří jej okresy Cheb, Karlovy Vary a Sokolov. Svou slávu mimo jiné získává také díky každoročnímu mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary, který je největší v České republice a nejprestižnějším filmovým festivalem ve střední a východní Evropě. Koná se tradičně začátkem července.

Téměř polovina území tohoto kraje je pokryta lesy. Nejvyšším bodem území je vrchol Krušných hor, kterým je Klínovec (1 244 m n.m.), nejnižším bodem je pak hladina řeky Ohře (320 m n.m.), která tímto krajem protéká. A právě v Krušných horách bude naše první receptová zastávka, neb se mnohým z nás jistě hned vybaví recept na

 

Krušnohorské brambrdle

pokrm, který svého času dostal díky televiznímu pořadu hodně do povědomí herec J.A.Náhlovský

  • 30 dkg vařených brambor
  • ½ kg hladké mouky
  • ½ kg měkkého tvarohu
  • 3 velké cibule
  • mléko dle potřeby
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravíme základní těsto, a to tak, že ½ kg hladké mouky osolíme, mírně opepříme a postupně přidáváme tolik vody, až vznikne hladké těsto, které se dá vyvalovat na plát. Z plátu vykrájíme kolečka, která naplníme nádivkou, přehneme a spojíme, vzniknou nám pirožky.

Příprava nádivky : vařené vychladlé brambory rozmačkáme na kaši a smícháme s polovinou tvarohu, dle chuti osolíme a opepříme.

Vzniklé naplněné pirožky vhodíme do vroucí vody, vaříme do doby, než vyplavou, poté scedíme a necháme okapat.

Mezitím si na kolečka nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova (opravdu čím více cibule, tím lépe).

Posledním krokem poté je smetánka k namáčení, kterou připravíme tak, že tvaroh rozšleháme s mlékem na řídkou směs, osolíme.

Uvařené scezené pirožky obalíme v cibulce, celé řádně promícháme a servírujeme v míse. Jíme rukama, jako za starých časů, a to tak, že pirožky namáčíme v připravené smetánce.

*****

V Krušných horách ještě chvíli zůstaneme, neb nejen výše uvedený recept, ale rovněž ten následující je J.A.Náhlovským prezentován jako “krušnohorský”. Řeč není o ničem jiném, než o


Švestkáčové povidlovce

  • ½ kg vařených brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • polohrubá mouka

 

omáčka

  • 300 g švestkových povidel
  • ¼ l mléka
  • cukr
  • skořice

Vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčka, polohrubou mouku dle potřeby a sůl a vypracujeme hutnější bramborové těsto. Z těsta poté vyválíme šišky a uvaříme ve vroucí vodě.

Omáčka je studená, což dělá přesně ten správný kontrast horkých bramborových šišek politých studenou omáčkou. Připravíme jí tak, že za stálého míchání rozředíme povidla mlékem a posléze tuto směs ochutíme cukrem a skořicí.

Jak již bylo výše uvedeno, horké bramborové šišky přelijeme touto studenou  světle hnědou omáčkou, dle chuti můžeme ještě pocukrovat či dle libosti dozdobit (šlehačka, kakao, a podobně).

A pokračujeme dále …. (2.díl ZDE)

 

Použité materiály :

  • wikipedia
  • zápisky mistra kuchaře Jaroslava Vašáka
  • fotografie babinetka Hanka

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz