Na první pohled relativně netradiční recept. Na druhý pohled pak estetický zážitek, neb jeho barevnost na talíři lahodí oku. A jak všichni víme, jí se také očima. A na své si pochopitelně příjdou pak také chuťové pohárky, neb výsledek je prostě dokonalý. Tak přesně toto je plněná špenátová roláda. A čímpak že jí budeme plnit? Sýrovým krémem. Zvláštní kombinace špenátu a sýru jistě nutí k vyzkoušení a věřte, že nebudete litovat. Na tento recept mě přivedla naše známá babinetka Hanka.
Potřebujeme
Roláda :
- 1 kostka špenátového protlaku (cca 400 g)
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- 120 g polohrubé mouky
- sůl
- pepř
Sýrová náplň :
- 130 g másla
- 250 g taveného sýra
- 1 vejce uvařené na tvrdo
- 1 menší cibule
- pro barvu v náplni - mrkev, sterilizovaná kápie a podobně
Špenátový protlak necháme mírně povolit, poté vmícháme 3 žloutky, prolisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem a zahustíme moukou. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze tří bílků.
Na plech položíme pečící papír a špenátovou směs na ní rozprostřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 12 minut. Plech vytáhneme, necháme mírně odpočinout a pak klasickým způsobem i s papírem svineme do rolády a necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme sýrovou náplň a to tak, že změklé máslo smícháme s taveným sýrem, nasekaným uvařeným vejcem, přidáme najemno nasekanou cibuli a osolíme. Nebojme se experimentovat a vyzkoušet třeba také tavené sýry s různou příchutí.
Připravenou roládu rozvineme, papír sundáme a celou potřeme připraveným sýrovým krémem. Poté buď rovnou opět svineme, případně pokud chceme vylepšit, tak na kraj rolády poklademe tenké tyčinky mrkve, kapie a podobně a poté stočíme do rolády. Necháme v lednici řádně ztuhnout. Před podáváním krájíme na plátky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.