Dnešní článek nebude recept v pravém slova smyslu, bude to spíše inspirace pro kreativní večeři či pohoštění pro přátelé a známé. Fantazii se meze nekladou a použít se dá vlastně cokoliv, co máme doma v lednici - od různých druhů salámů, sýrů, ale také vajíčka, zeleninu a pomazánky či saláty. Inspiraci nám tentokráte přináší babinetka Floranka.
Potřebujeme
- pletýnky (či housky)
- libovolný salám
- tvrdé sýry
- zeleninu na ozdobu
- pomazánkové máslo
- tatarka
- cibule
- pepř (případně vegeta)
Nejprve si připravíme lehkou pomazánku. Vezmeme si jedno pomazánkové máslo, přidáme jemně nakrájenou cibulku nebo pažitku, trošku pepře (je možno dát jakékoliv oblíbené koření) a zhruba 2 lžíce tatarky (množství takové, aby pomazánka byla jemná a dala se lehce roztírat). Vše zamícháme.
Vezmeme pletýnku či housku a opatrně seřízneme vršek do požadovaného tvaru (viz přiložené obrázky). Potřeme vyšší vrstvou připravené pomazánky a poté dle vlastní fantazie přidáváme kournoutky salámů, sýry (možno plátkové i tavené), které jakoby zapichujeme do vrstvy pomazánky, také plátky zeleniny (okurek, rajče, ředkvička, paprika, pórek). Jistě můžeme dát také vejce a toto poté přelít nám již známým majonézovým přelivem a poté rovněž dozdobit.
Při slavnostnější příležitosti se dá takto upravit rovněž veka, kdy vršek seřízneme, vnitřek veky mírně vydlabeme, naplníme salátem a pak už jen aranžujeme salámy, sýry a zeleninu. Vznikne nám takto atraktivní veková mísa.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.