Podzim je doba, kdy je všude kolem nás lehce dostupné ovoce, kterým jsou jablka, a tak vám přinášíme recept na osvěžující barevné jablečné řezy.
SUROVINY :
1.těsto (tmavé hutné těsto)
- 100 g tuku
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 7 lžic vody
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
2. těsto (světlé řídké těsto)
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 8 lžic vody
- 1/2 sklenice oleje
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
Náplň
- nastrouhaná jablka
- skořice
- mleté ořechy
POSTUP :
Vezmeme si dvě mísy. V jedné z nich smícháme všechny suroviny na první - tmavé těsto, řádně uhněteme a dáme stranou. V další míse pak smícháme všechny suroviny na druhé - světlé těsto, řádně promícháme, ať se nám směs dobře propojí.
Jablka oloupeme a na hrubém struhadle je nastrouháme. Čím více jablek, tím šťavnatější koláč, doporučená dávka na jeden plech koláče je cca 1 kilogram jablek. Necháme odstát, puštěnou šťávu scedíme.
Plech řádně vymažeme a vysypeme strouhankou. Na to pak poklademe tmavé těsto, buď si válečkem rozválíme plát na velikost plechu, ale krásně to jde roztáhnout i rukama. Na tmavé těsto pak hojně poklademe jablka, posypeme skořicí a mletými ořechy (nemusí být). Pokud jsou jablka kyselá, můžeme přidat trošku cukru. Celé to pak jemně zalejeme vrchním světlým těstem. Dáme do vyhřáté trouby péct na cca 180-200 stupňů na zhruba půl hodiny (respektuje přitom zkušenosti se svou troubou). Upečené rozkrájíme na čtverce a lehce pocukrujeme.
Místo jablkové náplně lze použít i tvarohovou, vznikne nám tímto druhá varianta tohoto jednoduchého, ale lahodného koláče.
Vaše názory
Neznám,ale můžete to být moc dobréééééé
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.