- cca 800 g listového špenátu
- 1 větší cibule
- cca 100g máslo
- cca 50g máslo na jíšku
- cca 1 lžíce hl.mouky na jíšku
- cca 120ml mléka
- cca 120ml smetany
- cca 2 až 3 stroužky česneku
- 1 žloutek do špenátu
- celá vejce dle počtu žabičkek
- paprika a kukuřice na ozdobu
Špenát očistíme od případných kořínků a nehezkých listů, nasekáme nadrobno, propereme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme také nadrobno a necháme zesklovatět na másle. Přidáme špenát, zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a dusíme. Připravíme si jíšku, kterou ještě zatepla rozšleháme v hrnečku, kde si smícháme mléko a smetanu.
Celou směs přidáme ke špenátu. Vmícháme také utřený česnek se solí a žloutek. Mícháme do zhoustnutí. Kvůli žloutku ještě minimálně 5 minut. Na "bláto" pak musíme usadit žabičky, které vytvoříme s uvařených vajec natvrdo. Seřízneme mírně spodek, aby žabka lépe seděla. Vyřízneme pusu a vložíme kousek červené papriky, stejně tak špičkou nože nařízneme otvory pro oči a vložíme zrna kukuřice.
Pak už jen stačí žabky usadit a talíř dozdobit. Dobrou chuť.
Tento recept vyhrál v naší soutěži hlavní cenu - nádobí Fagor . Oceněn za jeho nápaditosti, vtipný název a hlavně za motivaci pro děti, které ho jistě budou nejen rády budou připravovat, ale i konzumovat.
Autorkou je paní Lenka Cacková ze Štěpánova nad Svratkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.