Koroptve s čokoládou
11.1.2006 - Redakce Babinet
- 4 malé koroptve
- 1,5 dcl olivového oleje
- 3 stroužky najemno nakrájeného česneku
- 2,5 dcl červeného vína
- 6 lžic vinného octa
- 2,5 dcl drůbežího vývaru
- 200 g bílého hroznového vína
- 30 g hořké čokolády
- 4 krajíce osmaženého chleba
- bobkový list
- 2 hřebíčky
- 6 celých pepř
Očištěné koroptve osolíme a opepříme zevnitř i zvenku. Provázkem jim svážeme nohy a křídla do balíčku. Rozehrejeme 2/3 oleje a stejnoměrně je po všech stranách osmažíme na mírném ohni. Vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. Na stejné pánvi osmahneme česnek, přidáme bobkový list, ocet, víno, vývar, pepř a hřebíčky. Přikryjeme a dusíme asi 5 minut. Poté vrátíme maso na pánev a pokračujeme v dušení, až doměkka - asi 45 minut. Vyjmeme koroptve z pánve, odstraníme provázky a udržujeme je teplé na další pánvi. Slijeme šťávu přes sítko a koroptve polijeme. Přidáme rozehřátou čokoládu, kterou jsme dopředu zředili trochou šťávy. Přivedeme do varu a dusíme 15 minut, na posledních 5 minut přidáme oloupané hrozny vína.
Podáváme ihned na nahřátých talířích s plátkem osmaženého chleba, zdobené hrozny a omáčkou. Jako příloha poslouží bílý chléb nebo smažené brambůrky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.