- 350 g suchých těstovin (farfalle, penne nebo nejlépe radiatori)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu (nebo Grana Padano či Gran Moravia)
- 2 lžíce nakrájené petrželky
- sůl
- pepř
Omáčka:
- 800 g syrové tykve
- 55 g másla
- 115 g nadrobno nakrájené bílé cibule nebo šalotky
- sůl
- špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
V menším hrnci nebo pánvi se silným dnem rozpustíme při nízké teplotě máslo, přidáme cibuli a špetku soli.
Zakryjeme pokličkou a za častého míchání dusíme 25-30 minut. Z tykve odstraníme semena. Dužninu oloupeme, nadrobno nakrájíme, nasypeme do rendlíku a ochutíme muškátovým oříškem. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni 45 minut. Občas zamícháme. Mezitím přivedeme k varu ve velkém hrnci slabě osolenou vodu. Přidáme těstoviny, znovu přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut tak, aby těstoviny byly "al dente". Těstoviny slijeme a 150 ml tekutiny si uchováme. Do tykvové omáčky přimícháme smetanu, nastrouhaný parmezán a petrželku, osolíme a opepříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vodou z těstovin. Do hotové omáčky nasypeme těstoviny a minutu mícháme. Podáváme ihned posypané parmezánem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.