Dušené artyčoky s podzimní houbovou náplní
6.1.2008 - Redakce Babinet
- 4 čerstvé artyčoky
- 8 koleček citrónu
- 8 plátků anglické slaniny (lze vynechat)
- 2 dcl zeleninového bujónu (popř. osolený vývar z masa a zeleniny)
- 2 dcl bílého vína
- 2 lžičky hladké mouky na zahuštění
- pepř
- sůl
Na nádivku:
- 200 gramů hub dle aktuálních možností (výborné jsou bedly jedlé, lze však nahradit žampióny)
- 1 střední cibule
- 3 lžíce másla
- česnek
- sůl
- 1/2 lžičky červené papriky
- 1/2 lžičky celého kmínu
- jedno vejce
Příprava nádivky: Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidáme očištěné houby, kmín, sůl, papriku a podusíme. Pokud je ve směsi mnoho tekutiny sebereme jí a přidáme k vývaru na podlévání. Před plněním nádivku smícháme s vejcem.
Z "plodů" odkrojíme stonky, špičky listů a odstraníme spodní zaschlé listy. Jednotlivé artyčoky vložíme mezi dvě kolečka citrónu a ovážeme nití. Poté vaříme cca 20-25 min. v osolené vodě. Mírně povařené artyčoky zbavíme středních lupínků a květních pestíků, naplníme je nádivkou a ovineme plátky slaniny (lépe ovázat nití). Připravené porce vložíme do menšího kastrolu, podlijeme je vínem a dusíme. Při dušení průběžně podléváme vývarem. Měkké artyčoky vyjmeme z nádoby a šťávu opatrně zahustíme moukou (zaprášíme). Po té opět krátce povaříme. Podáváme s rozpečenou bagetou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.