Cheesecake po česku
22.1.2006 - Redakce Babinet
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
náplň:
- 600 g sýra Fénix
- Lučina
- nebo plnotučného tvarohu
- 250 g moučkového cukru
- 200 ml kysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- kůra nastrouhaná z 1 citronu
- 3 vejce
- 1 žloutek
na potření:
- 250 ml kysané smetany
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
K době přípravy připočítejte ještě alespoň 8 hodin na vychlazení.
Sušenky rozdrťte (například rozklepáním v igelitovém sáčku) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenky můžete také rozdrtit v mixéru, přidat máslo, zamixovat, nechat chvilinku odpočinout a znovu chvíli mixovat, aby vznikly hrudky. Dortovou formu důkladně vymažte máslem a na dno řádně napěchujte sušenkovou směs. Tento přichystaný korpus dejte do lednice.
Ingredience na náplň by měly mít pokojovou teplotu. Sýr nebo tvaroh nejprve rozetřete dohladka mixérem, přičemž míchání několikrát přerušte a sýr ze stěn setřete stěrkou. Mixujte jen krátce, aby se do hmoty nedostal přebytečný vzduch. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste získali hladký krém. Stejně zapracujte i ostatní suroviny vyjma vajíček. Nakonec přidejte jedno po druhém vejce a mixujte jen krátce. Hotový krém je velmi řídký. Hmotu opatrně nalijte na sušenkový korpus a nechtejte chvíli odpočinout. Nežádoucí bublinky odstraníte tak, že do krému vepíšete od kraje ke kraji špičkou nože několikrát písmeno S.
Koláč umístěte na střední mřížku do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte (bez horkého vzduchu) při této teplotě 10 minut, pak ji snižte na 110 stupňů Celsia. Troubu alespoň 30 minut vůbec neotvírejte, jinak hrozí propadnutí koláče. Koláč je hotový ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto třepe podobně jako žervé. Náplň ještě ztuhne při chlazení. Ve vypnuté troubě s dvířky mírně pootevřenými nechte cheesecake chladnout asi 2 hodiny. Dezert zakrytý alobalem nechte umístěný do druhého dne v lednici. K vyjmutí koláče jej postavte na utěrku namočenou v horké vodě, čímž rozpustíte máslo, kterým je vymazané dno. Koláče potřete směsí kysané smetany, moučkového cukru a citronové šťávy a podávejte.
Recept pochází z časopisu Apetit, který doporučuje pro rovnoměrné pečení cheesecake použít
bain-marie, tedy
vodní lázeň. Pro použití vodní lázně je třeba formu dobře utěsnit zvenčí. Dva 40ti centimetrové kusy alobalu přeložte přes sebe do kříže, doprostřed postavte formu a zvenku ji alobalem dobře obalte. Poté ji napňte sušenkovou směsí. K pečení postavte formu do pekáčku a do poloviny výšky ji zalijte vroucí vodou. Takto pečte na
160 stupňů Celsia.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.