60 g másla, 160 g hladké mouky, větší špetka soli, 4 lžíce studené vody, 800 g nakyslých jablek, 50 g cukru krupice, mouka na vál, tuk na vymaštění
Máslo vyjmeme z chladničky a necháme alespoň hodinu před použitím při pokojové teplotě.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme máslo a po částech vpracujeme vodu. Všechny přísady lehce prsty zpracujeme v hladké těsto, uděláme bochánek, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odpočinout.
Jablka oloupeme, rozkrojíme příčně na půlky, vyjmeme jádřince a jablka nakrájíme na silnější plátky.
Vál i váleček pomoučíme a těsto lehce vyválíme asi na 1 cm tlustou placku. Kulatou pečící formu o průměru 25 cm vymažeme máslem, poprášíme moukou a vyložíme těstem. Těstové dno hustě propícháme vidličkou.
Na těsto naklademe směrem od středu do růžice plátky jablek. Povrch posypeme cukrem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečeme dozlatova asi 30 až 40 minut.
Tip: Objevte blahodárné účinky jablek a další jablečné recepty. Přečtetě si článek Kutálej se jablíčko.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.