Polévka Ribollita
7.3.2006 - Redakce Babinet
- 125 g bílých fazolí
- 0,5 l vody
- 2 až 3 kuřecí stehna
- 1 lžíce olivového oleje Bertolli Classico
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 lžička čerstvého nebo 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 velká snítka čerstvého nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 střední cuketa
- 2 až 3 rajčata
- 375 g kapusty nebo zelí
- 150 g špenátu
- čerstvá petrželka a bazalka
- sůl
- černý mletý pepř
- 4 plátky bílého chleba nebo bagety
- strouhaný tvrdý sýr
Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme, mrkev nakrájíme na špalíčky nebo nastrouháme, celer nakrájíme na plátky. Do velkého hrnce vložíme fazole (nemusí se předem namáčet) s vodou a napůl zakryté vaříme asi 1,5 hodiny, dokud jsou fazole měkké, poté slijeme. Kuřecí stehna zbavíme kůže, ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm maso osmahneme. Pak maso vyjmeme
a na olej vložíme cibuli a česnek. Krátce osmahneme, přidáme zpět maso, mrkev, celer, vývar, nasekaný rozmarýn, snítku tymiánu a bobkový list. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a pomalu vaříme asi 30 minut. Kuřecí maso pak vyjmeme na talíř a necháme vychladnout. Do polévky přidáme fazole a opět vaříme asi 30 minut.
Mezitím maso oddělíme od kostí a rozdělíme na kousky. Cuketu a rajčata zbavíme semínek
a nakrájíme na kostičky, kapustu nebo zelí nakrouháme. Vložíme do polévky, přidáme také kuřecí maso a vaříme dalších 10 minut. Polévku necháme vychladnout a vložíme ji do lednice na několik hodin nebo přes noc. Poté z ní vyjmeme bobkový list a tymián, přivedeme k varu a přidáme nahrubo nasekaný špenát. Dochutíme petrželkou, bazalkou, solí a pepřem. Při podávání zdobíme polévku plátky chleba opečenými nasucho v troubě a sypeme strouhaným sýrem.
Recept pochází z Toskánské kuchyně společnosti Bertolli.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.