Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Chřest podruhé

Chřest podruhé

14.5.2007 - redakce Babinet.cz

Přestože jsem se chřestu letos už jednou věnovala v článku Chřest, všechna čest, cítím neodolatelnou potřebu se k němu ještě vrátit. Slovenský úlovek mých rodičů u nás spustil týdenní chřestovou smršť, během které došlo na nejeden recept a následujících bezpočet návštěv toalet. Pokusný svazek totiž byl větší, než jsme čekali a svůj čistící účel splnil znamenitě. Oba svazky, zelený i bílý chřest, byly označeny jako II. trieda, tedy druhá jakost. Že by tolik vadily nafialovělé výhonky chřestu bílého nebo snad hlavičky chřestu zeleného? Nejsem kdovíjakým chřestovým znalcem. Tyhle kousky mi prostě špatné nepřipadaly.

Na obalu navíc bylo jasné datum výroby a konečky výhonků natištěné hodnotě docela odpovídaly. Chřest byl nemilosrdně zabalen do vlhké utěrky a uskladněn v lednici, kde měl vyčkávat na svůj den. Nečekal dlouho... Kromě tradiční Chřestovky padl výběr na recept z posledního časopisu Apetit. Šlo o rubriku převzatou z BBC Good Food, která ale pod taktovkou Jany Zatloukalové alias Florentýny vypadala vcelku realizovatelně. Slaný koláč se sýrem a chřestem dopadl znamenitě. Vytkla bych snad jen drobnost - uvedené množství se mi tak tak vešlo do formy o průměru 25 cm. Jak bych vše nacpala do 20 cm, je mi záhadou. Recept Apetit na svém webu neuvádí a z hlediska autorského vám jej tu reprodukovat nebudeme. Najdete jej v posledním čísle časopisu (květen 2007) na straně 44-45. Díky tomuto receptu se pak zrodil další favorit. Naprosto jednoduché a úchvatné Chřestové mističky. Tento recept ve vlastní režii si nechat pro sebe prostě nemůžu. Z řady chřestových míchanic, dipů a slaných koláčů vyniká hlavně svojí jednoduchostí. V kombinaci s prudkou jedlostí se z něj stává náš letošní trhák č.1 :)

  • Chřestové mističky /2 porce/

připravte si 2 mističky na pečení o průměru 10 cm a 2 - 3 stonky zeleného chřestu, 2 vejce, 50 ml mléka, sůl, 2 lžíce tvrdého sýra (doporučujeme výraznější, např. čedar), podle chuti sýr Grana Padano Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 160 stupňů. Chřestu zkraťte spodní část o cca 3 cm a důkladně jej opláchněte. Výhonky pokrájejte na 2 cm dlouhé špalíky. Mističky řádně vymastěte máslem a poklaďte do nich špalíčky chřestu. Tvrdý sýr postrouhejte na hrubším struhadle a posypte jím chřest. Vejce rozšlehejte s mlékem, lehce osolte a směs nalijte na chřest se sýrem v mističkách. Vše na závěr posypte libovolným množstvím strouhaného Grana Padano a dejte do trouby zapéct na cca 20 minut, dokud směs neztuhne. Podávejte mírně vychladlé s pečivem, ozdobené například cherry rajčátky.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.