Sice nám to pár let trvalo, ale už i náš národ pomalu začíná chápat, že existuje i jiná káva než Standard směs od Jihlavanky. Stejně tak nám dochází, že „turek“ je sice také káva, ale že na dobrou kávu potřebujeme kávovar. A protože s kávovary máme minimální zkušenosti, přicházíme s radou, jak si správně kávovar vybrat a neskočit při tom na reklamní špeky.
Ruční překapávače
Jeden typ kávovarů přeci jenom známe: překapávače. Ty jsou v našich domácnostech relativně rozšířené, i když jejich kvalita většinou není nejvyšší. Nejjednoduššími překapávači jsou vlastně pouze konvice, ve kterých se nachází filtr, a to buď trvalý, který se nemění a pouze se po každém použití čistí, a nebo s držákem na papírové filtry. Na filtr pouze umístíte požadované množství kávy a zalijete vroucí vodou.
Automatické překapávače
Rozšířenější jsou překapávače s vlastním zásobníkem na vodu a plotýnkou (udržení teploty překapané kávy), které jsou též dvojího druhu podle použitého filtru: permanentní sítko nebo papírový filtr. Je více méně jedno, který filtr zvolíte, pouze nezapomeňte, že káva se mele pro papírový filtr na jemno a pro permanetní sítko na hrubo. Důležité při výběru je i přítomnost pojistky proti kapání kávy na plotýnku po vyjmutí konvičky s kávou. Tyto kávovary jsou levné: ty kvalitní si pořídíte již hodně pod tisícem korun. Bohužel nízká cena má i svou odvrácenou stranu. Z překapávače nedostanete tak dobrou kávu, jako z kávovarů, na které si nyní podíváme.
TIP: Nechcete-li přípravou kávy trávit zbytečně moc času, pořiďte si kávovar ESE (Easy Serving Espresso), který je schopen výrabět espresso ze speciálních POD sáčků (obdoba čaje z pytlíku). Každý POD obsahuje právě jednu porci kávy zabalenou v ochrané atmosféře. Máte tak jistotu, že vaše espresso bude vždy čerstvé.
Kávovary espresso
Tu nejlepší kávu vám přiraví až kvalitní kávovary označováné jako espresso. Princip espressa je podobný jako u překapávače, pouze přes kávu neteče horká voda, ale proudí stlačená vodní pára (u těch nejlepších pod tlakem 15 barů). Vybrat kávovar na espresso je alchymie i pro zkušené milovníky dobré kávy. Co člověk, to názor na jednotlivé značky i vlastnosti. Přesto je dobré si několik obecných vlastností pohlídat.
Vlastnosti kávovarů espresso
- Čerpadlo. To, co dělá espresso espressem, je tlak. Tedy první, na co se dívejte, je čerpadlo. Mělo by nejlépe zvládnou tlak 15 barů.
- Zásobník na vodu. Výhodou je odnímatelný zásobník na vodu kvůli lepší manipulaci s plněním vodou.
- Zásobník zrznkové kávy. Pokud si chcete dělat opravdu dobrou kávu, budete nuceni mlít si kávu sami. Kvalitní espressa pak mají vlastní mlýnek, který navíc umožňuje přesné dávkování.
- Keramické mlecí kameny. Chystáte-li pravidelně investovat do luxusních kávových zrn, jsou keramické mlecí kameny v mlýnku naprostou nezbytností, protože mletím vůbec nemění aroma namleté kávy.
- Cappuccinátor. Jak název tohoto rozšíření říká, milovníci cappuccina na něm musí trvat!
- Odkládání šálků. Lepší automaty mají na vrchní části presovače odkládací místo na hrnečky a ty vůbec nejlepší mají toto místo vyhřívané, protože káva z espressa patří do teplého hrnečku!
- Automatický odvápňovací program. Tato vychytávka není úplně nezbytná, ale přeci jenom vám může ulehčit údržbu presovače.
- Počet šálků. Kávu je nejlepší pít ve dvou, takže si při koupi ověřte, zda lze připravovat dva šálky současně.
- Programování šálků. Pokud si neděláte stále stejně velkou kávu, je tato vlastnost velmi důležitá. Většinou espressa zvládají dvě až tři přednastavené velikosti, ty nejlepší si můžete naprogramovat.
- Denní kapacita. Všechny espressa mají denní limit, kolik šálků kávy lze na nich za den udělat. Máte-li často větší návštěvy, může být tato vlastnost pro vás dost klíčová.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.