Český člověk si potěšení z jídla neodepře. To je plně v souladu se zásadami harmonického stravování, neboť jednou ze stravovacích funkcí je i zážitek a radost z dobré krmě. Problém však nastává, je-li člověk jednostranně či nadměrně zaměřený na určitý typ jídla. Kupř. naše národní jídlo vepřoknedlozelo by nebylo v důsledku pro zdraví člověka až tak zatěžující, kdyby se požívalo vepřové spíše libovější než tučné, více zelí na úkor knedlíků, které by byly třeba ze špaldové celozrnné mouky, a pokud by toto dotyčný nejedl dvakrát týdně, jak tomu často bývá v kraji zvykem. Vysvětlete to však českému jedlíkovi, který vám na vaše argumenty odpoví sloganem, že celý národ vepře jí, vepři, ti se nepřejí...
A je to na nás vidět !
Radost z jídla je opravdu na nás vidět (někdy až moc), což se projeví nejen obezitou, ale i dalšími neduhy, které jdou ruku v ruce s touto „plíživou nemocí Evropy“. Jde o cukrovku, vysoký krevní tlak, žlučové kameny, infarkty apod.
Sklon k obezitě mají podle čínské medicíny dva tělesné typy – vlhka a horka a vlhka a chladu. Oproti tomu lidé s tělesnou konstitucí sucha a horka nikdy obézní nebudou, ať sní cokoliv a v jakémkoliv množství. Jejich horko jim umožní vše dokonale spálit a jejich sucho pak vysuší vlhké potraviny, takže prakticky nedochází k ukládání žádných odpadů v jejich těle. Prostě suché dřevo při dostatečném ohni dobře hoří a spaluje se beze zbytku. Tlustí jim mohou jen tiše závidět, obzvláště pak ti, jež se trápí všemožnými, více či spíše méně neúspěšnými dietami a hladovkami. Aby to však v přírodě bylo spravedlivé, tito lidé se zase potýkají s jinými nemocemi, kupř. srdečními či cévními nemocemi, takže nikdo nepřijde zkrátka a každý musí bojovat o své místo na slunci a své zdraví si musí zasloužit.
Typické zvíře s tělesnou konstitucí horka a sucha je kohout. Jeden čínský lékař Henry Lu si všiml, že kohouti nikdy nejsou tlustí (pokud to nejsou uměle vykastrovaní brojleři), a odvodil následující teorii: Kohouti v houfu drůbeže vždycky žerou jako zjednaní a nenechají slepice pomalu ani zobnout. Avšak světe div se, slepice přibírají podstatně rychleji, jsou tlusté, pomalé, i když žerou mnohem méně než rychlý, kostnatý, hubený kohout. Slepice totiž mají konstituci vlhkou, což je dáno i jejich hormony, na rozdíl od kohouta, jehož jangová konstituce a mužská energie (horká a suchá) ho předurčuje k celoživotní hubenosti. Ostatně nejen v Číně platí ono známé rčení, že správný kohout nikdy neztloustne...
Z toho je patrno, že za obezitu nemůže být zodpovědná samotná potrava, ale vzniká tehdy, když určití lidé (určitého typu) konzumují určité potraviny (určité energie a chuti). Obézní lidé mají totiž obyčejně vlhkou konstituci, zadržují v těle nadměrné množství vody, což vede k jejich nadváze. Hlavním cílem při léčbě obezity je tedy nasměrovat tělesnou konstituci otylých lidí (tj. vlhko a chlad, vlhko a horko) na konstituci horka a sucha.
A jak se stravovat o tom se dozvíte více knize MUDr. Petra Hoffmanna: Od pramene čínské medicíny (nakl. Euromedia 2007) či v jeho ordinaci U Černé věže 6 v Českých Budějovicích (kontakt ).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.