Mnohé české děti téměř neznají některé tradiční druhy zeleniny jako např. kedluben, květák a fazolové lusky. Při pořádání Škol Zdravé Pětky v prodejnách Albert to zjistil projekt Zdravá Pětka. Právě neznalost významně přispívá k tomu, že dětem zelenina nechutná a chybí v jejich jídelníčku. Rozvoj zdravých návyků dětí brzdí také sladké svačiny, které pravidelně konzumuje více než polovina dětí. Většinou za nezájmu nebo neznalosti rodičů.
Do projektu Zdravá Pětka se za pět let jeho existence zapojilo bezmála 35 tisíc dětí ze základních a mateřských škol po celé České republice. „V rámci projektu Zdravá Pětka se snažíme hravou a soutěživou formou seznámit děti s ovocem a zeleninou. Právě tento způsob skvěle přispívá k tomu, že si děti ke zdravému a správnému stravování vytvoří kladný vztah,“ říká Petr Chadraba, manažer projektu Zdravá Pětka.
Zeleninu více znají děti z menších měst
Dětem v jídelníčku chybí dostatek potřebných vitamínů. Přibližně 90 % dětí nekonzumuje dostatek ovoce a zeleniny. Doporučenou denní dávku pěti a více kusů ovoce a zeleniny dle průzkumu jí pouhá 3 % dětí. „Během her v rámci Školy Zdravé Pětky se velmi často setkáváme s tím, že děti neznají ty nejtradičnější druhy zeleniny jako jsou fazolové lusky, kedluben a ředkvička. To naznačuje, že je neobsahuje ani jejich jídelníček,“ prozrazuje Chadraba.
V průběhu Škol Zdravé Pětky mohou děti poznat a ochutnat nejen všechny tradiční druhy ovoce a zeleniny, ale i exotické. Vše probíhá nenásilnou formou prostřednictvím různých soutěží. Zároveň se seznamují i s tím, jak se ovoce a zelenina dostává až na jejich stůl. V rámci Škol Zdravé Pětky, které se pro děti bezplatně pořádají v prodejnách Albert po celé České republice, se také ukazuje, že tradiční druhy ovoce a zeleniny více znají děti z menších měst a vesnic.
Projekt Zdravá Pětka také odhalil varující zjištění. Bezmála polovina dětí ke svačině jí prakticky výhradně sladké pečivo, koláče, sušenky a cukrovinky. Nejméně často se ve svačinách objevují mléčné výrobky a právě zelenina.
Překvapující je, že děti si o podobě své svačiny mnohdy rozhodují prakticky samy. „Při setkáních nám školáci zmiňují, že na svačinu dostávají peníze od rodičů, kteří tak nedostatečně sledují stravování dětí mimo domov,“ uzavírá Chadraba.
Zajímavosti průzkumu (z pohledu dětí, které navštívily Školu Zdravé Pětky):
- Nejčastější svačinové ovoce a zelenina: 44 % jablko, 10 % banán, 8 % mandarinka a mrkev, 5 % paprika a rajče
- Mléčný výrobek pravidelně svačí pouhých 5 % školáků
- Ovoce nebo zeleninu má pravidelně ke svačině jen 13,5 % dětí
- Nejoblíbenější ovoce: 1. meloun 2. banán 3. jahoda 4. hrozno 5. třešně
- Nejoblíbenější druhy zeleniny pro děti jsou 1. mrkev 2. okurka 3. paprika
- Nejméně oblíbená zelenina: 1. květák 2. brokolice 3. ředkvička 4. hrášek 5. kedluben
O projektu Zdravá Pětka
Zdravá Pětka realizuje bezplatné vzdělávací programy pro děti základních (mateřských) škol, které na pár hodin usedají do „školních lavic“ v netradiční škole z ovoce a zeleniny. Formou her a soutěží se tento projekt snaží podnítit u dětí pozitivní vztah k ovoci a zelenině. Jeho hravá forma nezdůrazňuje, že ovoce a zeleninu musíme jíst, protože je zdravá. Zdravá Pětka hledá způsob, jak změnit pohled dětí na ovoce a zeleninu, aby je vnímaly jako přirozenou součást jejich každodenní stravy.
Zdravá Pětka však zabezpečuje bezplatné poradenství v oblasti zdravé výživy i dospělým prostřednictvím linky 800 402 402 nebo www.zdrava5.cz. V roce 2010 se Zdravá Pětka stala vzorovým projektem v rámci iniciativy MŠMT Ovoce do škol.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.