Babinet.cz  /  Magazín  /  Soutěže  /  NESCAFÉ kuchařka: Putování za tajemstvím kávových specialit

NESCAFÉ kuchařka: Putování za tajemstvím kávových specialit

Redakce Babinet

Soutěž ukončena!

Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., v rámci vyvrcholení oslav svého významného výročí – 70 let od svého vzniku – připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, pocházejících ze zemí, kde se pěstuje káva. Ingrediencí použitou v každém receptu je rozpustná káva NESCAFÉ.

„Kniha však není pouze obyčejnou kuchařkou, ale zároveň i cestovatelskou reportáží plnou autentických zážitků a fotografií z oblastí, kde se pěstuje káva. Čtenáři se přitom dozví i zajímavé informace o objevení a pěstování kávy jako takové. Vše je vsazeno do historického rámce, a tak má čtenář možnost spojit si významné milníky z historie kávy s historickými událostmi v Evropě,“ vysvětluje Hana Chybová, marketingová manažerka značky NESCAFÉ. „V kuchařce se dočtete se i mnoho zajímavého o původu kávy, o jejím pěstování, ale především o lidech, pro něž je káva zdrojem obživy.“

„Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.

„Jako účastník několika expedic do Latinské Ameriky a do dalších koutů světa jsem se setkal se zajímavými lidmi, pro něž káva představuje jediný způsob obživy, a velmi mne zaujal jejich životní styl,“ říká Juraj Liška.

Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti.

„Původní recepty obvykle obsahují také mnohem více kávy, neboť lidé z kávových oblastí jsou na ni více zvyklí. Při přípravě jednotlivých jídel zde v Čechách jsem ovšem zjistil, že v některých případech může káva pro nás Středoevropany zcela neobvykle změnit chuť původních surovin, a proto jsem množství kávy v receptech upravil,“ doplňuje Juraj Liška. V kuchařce je zastoupeno více slaných jídel, což může být pro mnohé kulináře novinka, neboť káva je většinou spojována se sladkými jídly. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti a doby trvání přípravy jídel do tří kategorií – příprava 30 minut, 1 hodinu a 1,5 hodiny. U každého receptu je rovněž označeno, jak je pokrm energeticky vydatný – vše symbolizují tři závaží – nejvíce kalorické jídlo = tři závaží, méně kalorické = dvě závaží a nejméně kalorický pokrm označuje jedno závaží.

Limitovaná edice kuchařky „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“ je k dostání od prosince na stránkách www.nescafe.cz.

Vyzkoušejte jeden z receptů z NESCAFÉ kuchařky

Etiopské řezy

„recept z Afriky

sladká jídla za 1,5 hodiny

energetická náročnost:

Ingredience (pro 6 osob)

Těsto:

– 400 g hladké mouky

– 250 g másla

– 1 žloutek

– 1/2 prášku do pečiva

– 3 lžíce mléka

– 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic

Tvarohová náplň:

– 1 tvaroh

– 1 kysaná smetana

– 4 lžíce rozpuštěného másla

– 150 g moučkového cukru

– 2 lžíce kávového likéru

– 3 bílky

Příprava jídla

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér (návod na přípravu najdete na straně 56).

Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku.

Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.

Milé dámy, pokud chcete vyzkoušet některý z originálních kávových receptů, tak odpovězte správně na naší soutěžní otázku a 3 z Vás NESCAFÉ kuchařku vyhrají!

Soutěž začíná 21.1. a trvá do 5.2.2009. Všeobecná soutěžní pravidla naleznete ZDE

GRATULUJEME:

výherci jsou Pavla Vystrčilová, Barbora Radová a Pavel Franců

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz