Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Cesta klasické bábovky: Od středověkých dvorů až po vaše oblíbené nedělní ráno s kávou

Cesta klasické bábovky: Od středověkých dvorů až po vaše oblíbené nedělní ráno s kávou

23.1.2025 - Barbora Klímová

Bábovka je rozhodně symbolem kuchyně, kde se nejen dobře vaří, ale také daří. A samozřejmě peče. Jde o lahodné zhmotnění pohody a zázemí. Kdyby rodinná harmonie a pohoda měly zkrátka mít nějakou podobu, pak by jistě vypadaly jakou žluťoučká bábovka. Moučník, který většina z nás naprosto miluje, však není jen obyčejným pečivem ke kávě či čaji. Na našem stole se s bábovkou zároveň objevuje i kus zajímavé historie.

 

Když vytahujeme bábovku z trouby, často vnímáme nejen tu úžasnou vůni, ale na mysl nám také vytanou příjemné vzpomínky. Bábovka je totiž bezpochyby něčím, co chutná i voní jistou nostalgií. Není proto divu, že spousta rodin má svůj osvědčený recept na tu nejvláčnější bábovku, který se předává z generace na generaci.  Ať už jde o tu nejjednodušší třenou s kakaem nebo honosnou bábovku plnou oříšků, rozinek či čokolády, každá z nich má na našich stolech své čestné místo.

Bábovka historie recept

Bábovka / Depositphotos.com

Co dělá bábovku bábovkou?

Bábovka se vyznačuje svou charakteristickou formou. Často jemně zvlněnou a různě zdobenou, s otvorem uprostřed. Úkolem tohoto podivného, avšak pro bábovku typického otvoru je zajistit, aby se bábovka rovnoměrně propekla. Samotné těsto je krásně variabilní, a to od jednoduchého máslového s vajíčky, moukou a cukrem, až po složitější směsi s kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem. Oblíbená je mramorová dvoubarevná varianta, kde se světlé těsto střídá s tmavým kakaovým.

Forma na bábovku bývá keramická, kovová nebo silikonová, ale každý milovník bábovek tak nějak ví, že staré formy po babičkách mají své nenapodobitelné kouzlo. Povrch bábovky lze doplnit čokoládovou polevou, moučkovým cukrem či nastrouhanou čokoládou. Vše záleží jen na vašich preferencích.

Od královských dvorů do našich trub

Bábovka má dlouhou a pestrou historii. Její počátky lze hledat ve střední Evropě, především v Německu, Rakousku a Čechách, kde se připravovaly podobné moučníky, tzv. Gugelhupf. Původní bábovky byly mnohem hutnější a často obsahovaly droždí, což z nich činilo moučník spíše slavnostnějšího ražení. Na venkově se bábovka pekla na dny sváteční, svatby a křtiny.

Poutavý příběh však nekončí jen u pečení samotného. Praví se, že bábovka získala své zvlněné okraje podle turbanů tří králů, kteří se zastavili v Alsasku na cestě do Betléma. Tamní hospodyně je pohostily sladkým moučníkem, jehož tvar měl odrážet jejich výjimečnost. Tento příběh se následně stal legendou a tak se bábovka dostala z venkovských kuchyní i na královské stoly.

V 18. a 19. století se pak díky průmyslové revoluci a dostupnosti nových ingrediencí bábovka začala poměrně výrazně měnit. Mouka byla jemnější, cukr bělejší a více kvalitní. Od toho, že se bábovka peče jen při slavnostnějších příležitostech, se pomalinku upouštělo a moučník se stával součástí běžných dnů. Z Čech se bábovka nakonec rozšířila i do dalších zemí, kde následně získávala i své obměněné regionální varianty. V Americe se například vyvinula do podoby tzv. bundt dort.

Bábovkové formy a příběhy

První formy na bábovku se vyráběly z keramiky a byly oblíbené díky svému funkčnímu designu. Otvor uprostřed byl novinkou a zajišťoval nejen rychlejší propečení, ale také potěchu oka, když byla bábovka na stole. Zajímavé je, že formy na bábovku byly často součástí věna a symbolizovaly domácí pohodu.

Jeden z dojemných, ale velmi půvabných příběhů spojených s bábovkou pak pochází z období 19. století, kdy mladá nevěsta dostala formu jako svatební dar od své babičky. Po letech, během válečného období, když už suroviny byly nedostupné, vystavila rodina formu v kuchyni na nejvíce viditelné místo. Byla připomínkou klidných časů a jakýmsi osobním symbolem naděje, že jednou bude zase dobře. Po válce se v ní opět péct začalo a bábovková forma se v oné rodině dědí dodnes. Jestli se příběh zakládá na pravdě, to nikdo neví. Jeho poselství je však jasné.

Recept na tradiční třenou bábovku

I vy jistojistě svůj osvědčený recept na bábovku máte. Pokud by vám snad ale přece jen chyběl, můžete se inspirovat tím naším.

Potřebujete:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g másla (rozpuštěného)
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • špetku soli

Postup:

  • Pohlídejte si, aby suroviny, u kterých je to potřeba, měly pokojovou teplotu.
  • Vyhřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku.
  • Vymažte ji máslem a vysypte moukou.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Žloutky utřete s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Postupně přidávejte rozpuštěné máslo a mléko.
  • Do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva.
  • Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  • Polovinu těsta nalijte do formy.
  • Do zbylé poloviny vmíchejte kakao a přidejte ji k první vrstvě.
  • Pro vytvoření mramorového efektu těsto jemně promíchejte vidličkou nebo špejlí.
  • Pečte asi 50 minut a kontrolujte špejlí.
  • Nechte vychladnout ve formě a poté opatrně vyklopte.

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.baking4happiness.com/gugelhupf-german-bundt-cake.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Gugelhupf

https://www.czechology.com/babovka-iconic-czech-cake-including-a-1920s-recipe/

https://www.jimeto.cz/babovka/

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz