Jistě jste při plnění rodinné ledničky mnohokrát uvažovala, co nakoupit, aby to bylo optimální, aby se vaši blízcí mohli stravovat zdravě a zároveň jim nechyběly žádné vitamíny a živiny.
Máme pro tedy několik tipů.
Za prvé by měla být směsí různých výživových stylů, protože v každém z nich je možné najít něco pozitivního. Měla by respektovat individuální potřeby jedince v závislosti na pohlaví, věku, fyzické aktivitě a genetických dispozicích a případně na aktuálním zdravotním stavu.
Odborníci považují za ideální výživu „smíšenou stravu“, která je založena na konzumaci živočišných bílkovin výhradně v podobě drůbežího a rybího masa a mléčných výrobků. Jako úspěšná se projevila také „makrobiotika“, která má své kořeny v Japonsku a která je založena na konzumaci ryb, rýže, řas a sojových produktů. Velkou chválu si od odborníků vysloužila také „středomořská strava“. Ta pochází z Řecka. Vychází z nadprůměrné konzumace domácí zeleniny a ovoce a speciálních domácích uzenin a mořských ryb. Pijí červené víno a pojídají bílý chléb. Jako tuk používají výhradně olivový olej. Řekové naopak minimálně konzumují mléko a mléčné výrobky.
Pokud jste si z této nabídky nevybrala, mějte alespoň na paměti, že rozhodující je kvalita, nikoliv kvantita, že současné potraviny nemohou zajistit dostatečné množství ochranných látek, že mnoho lidí (možná i vy) podléhá neetické reklamě na nevhodné potraviny a že neexistuje univerzální typ zdravého stravování, existují však nezbytné podmínky k naplnění pojmu „zdravá výživa“.
1. Konzumuje více energie než kolik stačí ke zdravému životu. O kolik?
2. Znáte novinky týkající se optimální stravy?
3. Co mohou způsobit chyby ve výživě?
Výsledky a jiné zajímavosti naleznete na www.doformy.cz/kviz51
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.