Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Panettone: Italský vánoční klenot plný vůně, bohatých chutí, křehkosti a tradice

Panettone: Italský vánoční klenot plný vůně, bohatých chutí, křehkosti a tradice

21.12.2024 - redakce Babinet.cz

Nadýchaný, sladký a bohatě zdobený chlebíček, který se stal symbolem italských Vánoc. Jeho původ je opředen tajemstvím, jeho chuť si podmaní téměř každého, kdo jednou okusí a jeho příprava? Tak ta je malým cukrářským uměním. Snadný recept tak, pravda, úplně neexistuje, ale to ještě neznamená, že si ve vaší kuchyni nemůžete vyzkoušet i schůdnější a jednodušší alternativu. Přesně tu jsme pro vás připravili a přidáme i kus historie tohoto italského tradičního vánočního dezertu, plus pár zajímavostí navrch.

 

V období Vánoc se stoly po celém světě plní tradičními dobrotami. V České republice je to vánočka, ve Francii bûche de Noël, v Německu štóla a v Itálii? Samozřejmě panettone. Tato ikonická pochoutka spojuje jemnou texturu, vůni citrusů, sladkost sušeného ovoce a zvláštnost muškátového oříšku. I když se panettone na první pohled může zdát jako obyčejné sladké pečivo, jeho příprava vyžaduje trpělivost, pečlivost a znalosti, které se v Itálii předávají z generace na generaci.

Panettone / foto Freepik

Sladké pečivo zblízka

Panettone je sladký chlebíček, který svou strukturou připomíná něco jako jemnou briošku. Typicky je vysoký, nadýchaný a peče se v charakteristické formě, která mu ikonický tvar dodává. Těsto se dělává z pšeničné mouky, vajec, muškátového oříšku, cukru a kvasnic, přičemž jeho chuť obohacuje kandované ovoce, rozinky a někdy i ořechy nebo čokoláda. Klíčem k úspěchu je pak dlouhá doba kynutí, která pečivu zajišťuje dokonalou vláčnost a lehkost.

Panettone se tradičně podává během vánočních svátků, a to buď jako dezert samotný, nebo v doprovodu mascarpone, šlehačky či čokoládové polevy. Ve své aktuální podobě může být dokonce krémy přímo plněn a vše korunují zlatavé jedlé plátky.

Historie a vznik

Historie panettone sahá až do středověku, kdy se ve šlechtických rodinách připravovalo sladké pečivo při příležitosti oslav svátků vánočních. Nejčastěji se legendy zmiňují o milánském pekaři Antoniovi, který chtěl svou milou ohromit něčím speciálním. Smíchal proto důvěrně známé ingredience, ale ozvláštnil je sušeným ovocem a rozinkami. Sladký bochník, jež byl výsledkem jeho snažení, se pak stal hitem velmi rychle.

Jiná verze příběhu zase tvrdí, že panettone vzniklo náhodou. A to tak, že kuchař vévody Ludovica Sforzy pracoval na vánočním dezertu tak, jako obvykle. Servírován měl být dort. Ten byl však spálen a kuchař musel rychle improvizovat. Jako základ tak použil kynuté těsto pekařského učně Toniho. Tento počin pak dal vzniknout názvu pane di Toni, čili Toniho chléb.

Legendy však legendami zůstávají a o skutečném prapočátku italského vánočního dezertu se můžeme skutečně jen dohadovat. Verzí koluje několik a můžeme si tak dovolit drobný luxus nevědomí, kdy se zkrátka máme možnost přiklonit k variantě, která je nám nejmilejší.

Zajímavosti

Jakmile jde o ikonu, je nad slunce jasné, že zároveň půjde také o působivé zajímavosti. Ani v případě této italské ikony tomu tak pochopitelně není jinak.

  • Panettone je v Itálii natolik oblíbené, že se stalo jedním z nejvýznamnějších vánočních symbolů a jeho výroba je chráněna jako součást italského kulturního dědictví.
  • Italská města, zejména Milán, pořádají každoročně soutěže o nejlepší panettone, do kterých se hojně a s nadšením zapojují cukráři z celého světa.
  • V tradiční italské domácnosti se panettone často daruje jako luxusní vánoční dárek. Čím kvalitnější, tím lepší, samozřejmě.
  • Originální recept na panettone je tak složitý, že i v samotné Itálii jej připravuje jen hrstka cukrářských mistrů.

Recept na domácí panettone

Jak už víme, na originální a původní recepturu si troufají jen opravdoví machři. To však nemění nic na tom, že se nemůžete pokusit o snazší variantu, kterou vám nyní představíme.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 100 g másla
  • muškátový oříšek podle chuti
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 80 g rozinek
  • kůra z jednoho citrónu
  • špetka soli

Postup:

  • Smíchejte droždí s trochou vlažného mléka a lžící cukru.
  • Nechte kvásek vzejít.
  • Do ​​mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, žloutky, zbytek mléka, muškátový oříšek, kvásek a nakonec rozpuštěné máslo.
  • Hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 2 hodiny.
  • Kandované ovoce a rozinky obalte v mouce, aby se v těstě rozprostřely rovnoměrně.
  • Do těsta je nyní zapracujte.
  • Těsto můžete upéct ve vyšší bábovkové formě, kterou vymažete tukem a vysypete moukou.
  • Poté pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40–50 minut.
  • Po vychladnutí můžete panettone posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.

 

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Panettone

https://www.simplyrecipes.com/recipes/panettone/

https://www.greatitalianchefs.com/recipes/panettone-recipe

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz