Tyto smažené nebo pečené dobrůtky si oblíbí každý, kdo miluje kořeněná jídla a tradiční středomořské recepty. Jedním z nejlepších aspektů takových masových kuliček je, že jsou úžasně nenáročné na přípravu. V klidu si je tak můžete připravit i u vás doma.
Keftedes patří k těm pokrmům, které na první pohled pravděpodobně neoslní ničím výjimečným. Po prvním ochutnání je však každý strávník absolutně ohromen. Jde totiž o explozi dokonalých chutí, kdy se snoubí jemné maso, směs bylinek, koření a důležitou roli hraje i šťavnatá struktura. Díky tomu všemu jsou řecké masové kuličky tak ohromně oblíbené. Jde tedy o jednoduché, ale přitom rafinované jídlo, které zvládne každý.
Keftendes / Freepik
Keftedes pod drobnohledem
Keftedes se připravují z mletého masa, přičemž nejčastěji jde o maso vepřové nebo hovězí. To je pak smícháno s bylinkami, česnekem a dalšími ingrediencemi, jako je cibule, petržel a někdy i máta. Typicky se pak tyhle řecké kuličky smaží nebo pečou, dokud nejsou krásně zlaté a křupavé. Nejčastěji se podávají jako předkrm, hlavní chod nebo součást mezze. V případě mezze jde o výběr malých předkrmů, které se podávají k alkoholickým nápojům. Ať řecké keftedes podáváme tak či onak, jsou většinou doplněné o tzatziki nebo salát.
Historie a vznik
Původ keftedes, jak se ostatně dá vytušit, sahá až do starověkého Řecka, kde masové kuličky byly součástí běžné stravy obyvatel. Jsou známé po celém Středomoří, ale každý region má svůj specifický recept a chuťovou kombinaci. V Řecku se keftedes staly oblíbenou součástí místní kuchyně díky jednoduchosti přípravy a dostupnosti surovin. Obzvláště směsi koření jsou v Řecku něčím unikátním. Jak už to tak pak historicky bývá nejčastěji, také recepty na keftedes se předávaly z generace na generaci a masové kuličky se díky takovému procesu staly jedním z nejznámějších tradičních pokrmů této oblasti.
Obliba v Evropě
Obliba tohoto pokrmu se rychle rozšířila po celé Evropě. Zejména v jižní části kontinentu jsou tyto masové koule velmi populární. A to ať už jako součást restaurací zaměřených na středomořskou kuchyni nebo jako fajn inspirace pro domácí kuchaře. V mnoha evropských městech tak lze najít tradiční řecké taverny, kde keftedes na menu nikdy nesmí chybět. Popularita těchto masových kuliček však vrcholu ještě zdaleka nedosáhla. Přední příčky jsou ale pravděpodobně jen otázkou času, protože obliba tohoto jídla neustále roste. Zejména díky výrazné chuti, která pro Evropany není úplně typická.
Rajčatová omáčka i skořice
Masové kuličky se někomu mohou zdát nudné či nezajímavé. Opak je však pravdou. Nejde jen o lahodnou záležitost, co se ochutnávky něčeho nového týče, jde zároveň také o zajímavosti různé povahy.
- Některé verze obsahují i skořici, což jim dodává neobvyklou, ale rovněž velmi lahodnou chuť.
- V některých regionech Řecka se podávají s rajčatovou omáčkou, která krásně zvýrazní a umocní šťavnatost.
- Keftedes se často připravují i z mletého jehněčího masa. Zejména na ostrovech, kde je jehněčí maso hojně dostupné.
- Jsou oblíbené nejen v Řecku, ale i na Kypru, kde mají vlastní verzi s místními ingrediencemi.
- Ve starověku se masové kuličky servírovaly jako součást hostin, nejčastěji při významných slavnostech.
- I když je nejběžnější úpravou smažení, stále častěji se prosazuje zdravější pečená varianta.
Recept na keftedes v českých podmínkách
Nezdráhejte se vyzkoušet jednoduchý recept, který zkrátka nemůžete zkazit. I když jde o jídlo, které jste doposud možná neznali, na jeho přípravě není nic složitého. Pokud jste už někdy dělali karbanátky, je to v podstatě totéž.
Ingredience:
- 500 g mletého vepřového nebo hovězího masa
- 1 menší najemno nakrájená cibule
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička sušené máty
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup:
- V míse smíchejte mleté maso s cibulí, česnekem, vejcem, petrželkou, mátou, římským kmínem a strouhankou.
- Osolte a opepřete podle chuti, dobře promíchejte a nechte směs v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
- Ze směsi vytvarujte malé kuličky. Dejme tomu cca 3 cm.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a cca 10 minut smažte kuličky dozlatova.
- Můžete je také péct v troubě na 180 °C po dobu asi 20-25 minut.
Přečtěte si také: Bibimbap: Horká korejská miska plná chutí, vůní, harmonie i zdravotních přínosů
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.recke-keftedes.r_id=CZ_2664.html
https://www.apetitonline.cz/recepty/mezze
https://www.karlina.cz/news/recke-keftedes-karbanatky?srsltid=AfmBOopVB7-fVQXTZPi7o9zrgU6eDx-IARP7ZwdQeA2jw4GnUFicvv7K
https://lejcas.estranky.cz/clanky/recepty/mlete-maso/recke-masove-keftedes.html
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.