Jablko je nazýváno králem ovoce. Nejen proto, že se jedná o jeden z korunovačních klenotů, ale především díky svému blahodárnému vlivu na lidský organismus. Jablka obsahují vitamíny A, B, C a E, více než 30 minerálních látek a stopových prvků, například kyselinu listovou a draslík[1]. Jsou přirozenou posilou imunitního systému, snižují cholesterol i cukr v krvi. Jejich vláknina je blahodárná pro náš metabolismus. Ne nadarmo vzniklo oblíbené anglické přísloví An apple a day keeps doctors away neboli Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí.
Do Evropy se jabloně dostaly ještě před naším letopočtem přes Malou Asii. V českých zemích se pěstování jablek rozšířilo až v 16. století. Tehdy se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí, zejména do Německa a Pobaltských států. Z té doby je i řada názvů obcí odvozených právě od jablek, například Jablonec nebo Jablonné.
foto / Freepik
Jablka si v dnešní době můžeme vychutnat po celý rok, a to nejen v jejich přírodní, syrové podobě. V teplé kuchyni mají též dlouhou historii. V našich končinách hraje jednoznačný prim jablečný štrúdl. Ten má navíc výhodu: pro jeho přípravu jsou ideální jablka, která nemusí být tak říkajíc zcela v kondici. Tedy ta, která přirozeným působením podzimních větrů a dešťů popadala v sadech na zem. Že nelákají vzhledem, nic nemění na jejich chuti, proto se tak zvané padavky nebojte koupit. V obchodech je navíc můžete najít za zvýhodněnou cenu.
Z padavčat je výborný nejen štrúdl. Zkuste je přidat třeba do těsta na muffiny, přidejte špetku skořice a vršek muffinu posypte kousky čokolády. Zkusit můžete i výrobu domácího čatní (chutney). Jsou to vlastně rozvařená jablka, která můžete dochutit dle fantazie. Lze do nich přimíchat zázvor nebo česnek, dochutit je můžete hořčičnými semínky či nadrcenými chilli papričkami.
Méně fešná jablka můžete použít i k sušení. Je to nejšetrnější způsob, jak v ovoci zachovat co nejvíce vitamínů. Jablka stačí jednoduše nakrájet na tenké plátky, rozložit je na plech a vyčkat, dokud z nich nebudou chutné křížaly.
Z jablek snadno připravíte i rychlý domácí kompot nebo právě přesnídávku.
Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale neuvěřitelně lahodný recept.
Potřebujeme:
- 2,5 kg jablek
- 0,5 sáčku vanilkového pudinku
- voda
- dle chuti cukr a skořice
- vhodné skleničky
Jablka řádně omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Nasypeme do hrnce a podlijeme zhruba 2 cm vody (jablka jsou lehce podlitá). Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.
Když jsou jablíčka měkká, rozmixujeme je na hladké pyré. Nyní zde podle chuti můžeme přidat cukr a skořici (pokud připravujeme pro malé děti, nemusíme přidávat nic, necháme jen samotnou chuť jablek).
Do takto rozmixované a ochucené směsi vmícháme pudinkový prášek, postavíme zpět na sporák a vaříme do zhoustnutí (neustále mícháme!).
Hotové přendáme do vyvařených uzavíratelných skleniček a necháme vychladit dnem vzhůru. Uchováváme v chladu.
Vyzkoušejte naše recepty s jablky:
Klasický dezert a vzpomínka na dětství? Jablka v županu
Jednoduchý recept na šťavnatý lehký dezert? Babka z jablek
Víkendová snídaně pro dobrou náladu! Plněné lívanečky s jablky
Jablečný pudinkový dezert nejen pro děti
Pečeme, vaříme, restujeme… s jablky
napsala Andrea Pastirčáková
zdroj: [1] https://www.nzip.cz/clanek/1006-jablka
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.