Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Klasický dezert a vzpomínka na dětství? Jablka v županu

Klasický dezert a vzpomínka na dětství? Jablka v županu

18.2.2021 - AndreaP.

V předešlém článku jsme si představili jablka, která dokonale nahradí lékárníčku. Dnes navážeme na tento článek, jelikož právě jablka budou hlavní složkou tohoto receptu. A co si z nich tedy dnes připravíme? Léty prověřený, tradiční, už našimi babičkami oblíbený moučník, a sice jablka v županu. Příprava je velmi rychlá, nenáročná na suroviny, navíc tento pokrm se jí ještě teplý, takže v tomto období také i zahřeje a navíc zcela jistě pohladí naše chuťové pohárky.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme

  • 1 listové těsto
  • menší jablka
  • tužší marmeláda
  • skořice
  • rozinky
  • rum
  • 1 vejce na potírání

 

Listové těsto si vyválíme na pomoučeném válu na sílu zhruba 3 mm. Radýlkem pak nakrájíme stejně velké čtverce (velikost čtverců se odvíjí od velikosti jablek, jablka musíme do těsta zabalit).

Na každý takto připravený čtverec poté položíme očištěné a jádřinců zbavené menší jablko, kdy otvor po jádřinci zaplníme tuhou marmeládou a přidáme trošku skořice. Kdo má rád, může přidat i rozinky předem namočené v rumu (ale nemusí tam být). Cípy těsta potřeme rozšlehaným vejcem, přeložíme přes horní část jablka na sebe a zajistíme špejlí.

Takto připravené bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, položíme na vodou opláchnutý plech a dáme péci do rozehřáté trouby.

Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.

A jeden tip na závěr :

- vyměňte jablko za broskev (rozpůlená oloupaná broskev položená řeznou stranou nahoru) a do ní lžičkou položte náplň připravenou ze 100 g mletých ořechů a 100 g rozdrobených dětských piškotů navlhčených rumem a trošku cukru moučka.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip