V předešlém článku jsme si představili jablka, která dokonale nahradí lékárníčku. Dnes navážeme na tento článek, jelikož právě jablka budou hlavní složkou tohoto receptu. A co si z nich tedy dnes připravíme? Léty prověřený, tradiční, už našimi babičkami oblíbený moučník, a sice jablka v županu. Příprava je velmi rychlá, nenáročná na suroviny, navíc tento pokrm se jí ještě teplý, takže v tomto období také i zahřeje a navíc zcela jistě pohladí naše chuťové pohárky.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme
- 1 listové těsto
- menší jablka
- tužší marmeláda
- skořice
- rozinky
- rum
- 1 vejce na potírání
Listové těsto si vyválíme na pomoučeném válu na sílu zhruba 3 mm. Radýlkem pak nakrájíme stejně velké čtverce (velikost čtverců se odvíjí od velikosti jablek, jablka musíme do těsta zabalit).
Na každý takto připravený čtverec poté položíme očištěné a jádřinců zbavené menší jablko, kdy otvor po jádřinci zaplníme tuhou marmeládou a přidáme trošku skořice. Kdo má rád, může přidat i rozinky předem namočené v rumu (ale nemusí tam být). Cípy těsta potřeme rozšlehaným vejcem, přeložíme přes horní část jablka na sebe a zajistíme špejlí.
Takto připravené bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, položíme na vodou opláchnutý plech a dáme péci do rozehřáté trouby.
Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
A jeden tip na závěr :
- vyměňte jablko za broskev (rozpůlená oloupaná broskev položená řeznou stranou nahoru) a do ní lžičkou položte náplň připravenou ze 100 g mletých ořechů a 100 g rozdrobených dětských piškotů navlhčených rumem a trošku cukru moučka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.