Prázdniny plynou, teploty stoupají, slunce pálí jak o život, což má za následek krom našeho pocení také dozrávání plodů na zahrádkách. A mezi ně patří také rajčata. Když mi dnes na stole přistál další koš těchto červených krásek se slovy "co s tím proboha budeme dělat?", uvědomila jsem si, že je čas napsat další z rajčatových tipů edice "až se zima zeptá", jak jsem slíbila v minulém článku o přebytku rajčat a jejich zpracování na maximum.
Rajčata jsou skvělá zelenina, kterou jde připravit na stovky způsobů. Jenomže co když už vám lezou i ušima, čerstvá je nemůžete ani vidět a bojíte se, že vám úroda shnije nebo zplesniví? Udělejte si rajčatové zásoby, které se budou v zimě hodit! Na konci tohoto článku pak také najdete další rajčatové tipy.
foto / Unsplash
Takže jízda pokračujeme, přinášíme tip číslo
LEČO
- 4 kg paprik
- 2 kg rajčat
- 1 kg cibule
- 250 ml oleje
- sůl
Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Řádně omyté papriky zbavené jádřinců a semínek nakrájejte na tenké proužky. A rovněž rajčata řádně omyjte a nakrájejte na kostky (Možná tady budete polemizovat, že je nutné rajčata spařit a oloupat, ale věřte - není to nutné. Sama jsem si to otestovala a je to akorát zbytečné přidávání si práce a ztráta času).
Do kastrolu dejte olej a na něm orestujeme cibuli do změknutí. Poté přidejte papriky a za občasného míchání duste cca 10 minut. Poté přidejte nakrájená rajčata, osolte, promíchejte a vše společně poduste dalších cca 5 minut a odstavte. Cítíte tu vůni?
Lečo naplňte do vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřete je a sterilujte asi 20 minut při teplotě 80 °C.
RAJČATOVÉ SUGO
Jedná se o italskou omáčku z rajčat. Ideální je jako základ, který máme vždy po ruce, a který nám pak skvěle poslouží jako omáčka na pizzu či k při doplnění s mletým masem a bylinkami k těstovinám.
- 1/2 kg cibule
- 1 středně velká mrkev mrkev
- 8 stroužků česneku
- 3 kg zralých rajčat
- 100 ml oleje (ideálně olivový)
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3-4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- svazek bazalky
Cibuli, mrkev a česnek pokrájejte na malé kostičky.
Rajčata protřiďte a vyberte jen zralé a nepoškozené kusy, ty poté spařte horkou vodou, ihned přelijte ledovou vodou a oloupejte. Pak je nakrájejte na malé kostky.
Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájenou mrkev a česnek a za stálého míchání restujte asi pět minut. Přidejte rajčata, cukr a sůl, promíchejte a přiveďte k varu, nechte probublávat asi 5 minut. Nakonec vhoďte pokrájené listy bazalky a celou směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Přelijte do vyššího pekáče, vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 20 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte a případně osolte.
Horkou omáčkou naplňte vyvařené zavařovací sklenice, zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je víčky vzhůru dejte do pekáče, zalijte asi do poloviny výšky horkou vodou a sterilujte v troubě 30 minut při teplotě sto stupňů.
NALOŽENÁ RAJČATA
Rajčata, ač to není moc známý postup, můžete také naložit. Potřebovat k tomu budete krom rajčat (účelově zde vybíráme menší kusy) také další druhy zeleniny dle obliby, například celer, papriku, mrkev, malé kukuřice, ale třeba i květák. Pokud vám nějaký druh zeleniny nechutná, nic se nestane, pokud ho nepřidáte (což se často stává u kupované sterilované zeleniny, že si říkáte, proč je tam tolik cibulky a naopak tak málo okurky ... a podobně. Zde si to nandáte dle vlastní chuti). Takto naložená rajčata se stanou skvělým doplněním nějakého jídla, a výhodou je, že se nezkazí.
Zeleninu si očistíme, velké kusy (například květák rozebereme na růžičky, jiné druhy zeleniny případně nakrájíme) a skvělá zpráva - rajčata není potřeba loupat. Dále už pak potřebujeme jen klasický nálev na zavařované okurky. Do sklenice naskládáte co nejvíce rajčat a zeleniny, přidáme nálev a pevně zavíčkujete. Zavařujeme 20 minut na 80°C.
foto / Pixabay
Další rajčatové tipy redakce :
- Připravujeme čalamády: houbová, cuketová, rajčatová
- Podzimní rajčatová marmeláda s ovocem
- Rajčata plněná tvarohem
napsala Andrea Pastirčáková
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.