Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Připravujeme čalamády: houbová, cuketová, rajčatová

Připravujeme čalamády: houbová, cuketová, rajčatová

21.9.2019 - redakce Babinet.cz

Podzim je tady a my máme na zahrádkách ještě zbytky dobroučké zeleniny. Víte co s ní, nebo nemáte tušení? Zkuste si vyrobit výbornou domácí čalamádu, kterou určitě neodmítnou ani děti.

  • 2 kg cukety
  • 6 větších rajčat
  • 3 cibule
  • 4 zelené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • chilli, kari
  • čerstvé či sušené bylinky
  • olivový olej

Cibuly nakrájíme nadrobno, osmažíme dosklovata a přidáváme rajčata, papriky, česnek a koření. Vše pěkně zarestujeme. Cuketu nakrouháme klidně na celá kolečka, dáme do misky, vymačkáme z ní přebytečnou vodu a poté vše pěkně vrstvíme do sklenic. Ve finále opatříme víčkem a na dvacet minut vložíme do hrnce s vroucí vodou a sterilujeme.

Houbová čalamáda
Na topinky, tousty i pod maso se bude skvěle hodit tato úžasná dobrota.

  • 1,1/2 -2 kg hub
  • 1 kg paprik
  • 3/4 kg cibule
  • 1 malý kečup
  • 1 rajčat. protlak,
  • 20dkg cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 1/4 l. octu
  • 1/4 l. oleje.
  • 5 kuliček
  • Nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 hřebíčků

Houby, nejlépe pěkné pevné nakrájíme a povaříme. Po 15 minutá slijeme do cedníku, propláchneme. V hrnci rozpálíme olej, do toho dáme zesklovatět cibulku a postupně přidáváme všechny ostatní ingredience, ve finále přidáme i houby, prohřejeme a cca po dese minutách sundáme z plotny. Směs plníme do sklenic a sterilujeme asi dvacet minut ve větším hrnci.

  • 1 díl rajčat (nedozrálých)
  • 1 díl čerstvých paprik (masitých)
  • 1 díl cibule
  • 1 díl hlávkového zelí
  • Nálev:
  • 4 litry vody
  • 3/4 litru octa
  • 300 g cukru
  • 120 g soli
  • 30 ks cukerinu (umělé sladidlo)
  • 15 ks nového koření
  • 15 ks pepře
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžička hořčičného semínka


Nejprve smícháme všechny přísady na nálev, svaříme jej a necháme vše vzájemně louhovat. Poté krájíme zeleninu na drobnější kousky, smícháme, plníme do sklenic. Zaléváme nálevem, opatříme víčky a opět dvacet minut sterilujeme.

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip