Stačí nalistovat například knihu Lidové nemoci z 20. let minulého století, kde se píše: Borůvková šťáva jest výtečným prostředkem při onemocnění střevním; zředěná vodou používá se jako kloktadlo při ochuravění sliznice ústní nebo krku.

foto / Pexels
Tmavomodré sladko-kyselé plody obsahují velké množství vitamínů, minerálů a účinných látek
Borůvky mají hlavně blahodárné účinky pro náš zrak. Antokyany jsou přirozenou součástí sítnice, tzv. žluté skvrny rozhodující pro ostrost vidění. Při zvýšené námaze očí při čtení, sledování televize, monitoru počítače, řízení auta, vlivem ostrého světla, slunečního záření nebo naopak namáháním očí při šeru a tmě dochází k vyčerpání žluté skvrny sítnice. Antokyany z borůvek pomáhají obnovit žlutou skvrnu na sítnici a tím očím dodávají novou energii a potlačují jejich únavu. Borůvky zlepšují noční vidění, potlačují šeroslepost a pomáhají zlepšit ostrost zraku.
Listy borůvek se zase používají pro úpravu hladin krevního cukru u diabetiků. Čaj z listu se pije se po každém jídle a je vhodný pro dlouhodobější užívání.
Sušené borůvky pomáhají při průjmech. V podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu mají borůvky spíš ředicí účinky na stolici. Je to zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující vodu. Z tohoto důvodu je borůvka vhodná pro osoby trpící hemeroidy, rakovinou konečníku a střev, Crohnovou chorobou, polypy a zúžením střev.Šťáva pomůže při aftech.
Přečtěte si také:
Jak uchovat borůvky na zimu? Nejsnadnější jsou borůvky s cukrem ve vlastní šťávě
zdroj:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250/
PhDr. Karolína Hlavatá,odbornice na výživu





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.