Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Jak zpracovat a uchovat zeleninovou úrodu, radí lektorka zdravého vaření

Jak zpracovat a uchovat zeleninovou úrodu, radí lektorka zdravého vaření

6.6.2024 - redakce Babinet.cz

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

Existuje mnoho postupů, jak zeleninu zpracovat a uchovat. Mezi nejčastější patří zavařování, nakládání, mražení a fermentace. Proces fermentace vyžaduje více zkušeností, na mraženou zeleninu zase potřebujete velký mrazák. Zavařování je tak sázkou na jistotu.

chutney

ilustrační foto / Freepik

Zavařování a nakládání zeleniny není vůbec složité. Díky sterilizaci na vás skleničky počkají ve spíži či skříni klidně celý rok. Výhodou zavařování zeleniny je, že ji můžete dát pokaždé jiný nádech díky nálevu. Pikantní papriky, kyselé cibulky, ostrá čalamáda…sto lidí, sto chutí.

Pevnější druhy zeleniny jako je kořenová zelenina, brokolice či květák je třeba předem krátce povařit. Naopak okurky, cuketu, cibuli, rajčata či papriky není třeba předvařovat.

Zeleninu můžete nakládat samostatně i společně, má to však svá pravidla, která fungují už po generace. Rajské si rozumí s paprikou, mrkev s celerem, zelí s křenem, květák s cibulkou. Doba zavařování se pak liší podle druhu zeleniny.

Zavařování není jen o tom, že ponoříte do sklenice celé kusy zeleniny, jako třeba okurky nakládačky. Zeleninu můžete předem různě upravit a ochutit a vytvářet různé chuťovky, směsi, přílohy, omáčky, zeleninové základy. Při jejich přípravě můžete zapojit i citrusový pektin, což je přírodní želírující prostředek. Kromě toho, že zlepší konzistenci a směsi lehce dohustí, funguje i jako přírodní stabilizátor.

Zde je inspirace, jak lze pojmout zeleninovou úrodu a uchovat ji v podobě delikátních skleniček.

  • Relish: Směs ze zeleniny, která slouží jako doplněk a zvýrazňující prvek jídla. Typické je použití okurkového relishe do hot dogu, který má svůj původ v USA. Charakteristikou relishe je hrubší struktura a krátká doba varu, aby působil a chutnal fresh.
  • Chutney: Sladkokyselá omáčka, která je často kombinací ovoce a zeleniny. Obvykle je více sladká a výrazná díky zajímavým druhům koření. Jejím cílem je vyzdvihnout kontrast chutí. Pochází z Indie, kde slouží jako doplněk k hlavním jídlům. Skvěle si rozumí s chlebovými plackami, oblíbené je také jako dip k zeleninovým placičkám. Mezi nejznámější patří chutney cibulové, mangové či rajčatové.
  • Čalamáda: Nakládaná zeleninová směs obvykle ze zelí, paprik, cibule a mrkve. Patří do středoevropské gastronomie a historicky sloužila jako způsob zpracování a uchování zeleniny pro zimní měsíce. Čalamáda se často podává jako příloha k masu nebo klobásám. Její osvěžující kyselá chuť výborně doplňuje i jiná tradiční jídla s rýží, bramborami či těstovinami.
  • Domácí kečup: Hustá rajčatová omáčka známá po celém světě. Co výrobce, to jiná chuť. Když se vám doma sejde hodně rajčat, kečup je osvědčenou jistotou, jak je zpracovat. Výhodou domácího kečupu je, že můžete ovlivnit množství i druh sladidla a nemusíte se omezovat jen na rajčata. Zkuste při přípravě kečupu kromě rajčat zapojit i jablka, dýni nebo jahody. Chuť vás překvapí.
  • Zeleninová směs na topinky: Když dobře ochutíte a podusíte cuketu, rajčata a papriky, máte perfektní zeleninový základ. Česnek a koření se postará o výraznou chuť. Směs chutná na topinkách jak studená, tak teplá. Hodí se mít v zásobě několik takových skleniček.
  • Bílé papriky plněné zelím jsou tradiční receptem našich babiček. Základem je výrazný nálev, který zelí dodá typickou sladkokyselou chuť. Papriky zůstávají uvnitř sklenice křupavé a perfektně se hodí ke karbanátkům i rizotu.
  • Zeleninová směs jako základ na omáčku: Připravte si rajčatovou omáčku s kousky lilku, cukety, mrkve, cibule a vždy budete mít co uvařit. Tento základ můžete smíchat s orestovaným mletým masem, luštěninami, alternativami masa jako je tofu nebo tempeh a podávat s rýží nebo těstovinami.

 

zdroj: Článek pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz