V období nadcházejícícch studených měsíců byste si brambory měli dopřát v hojné míře, protože mají velmi pozitivní vliv na organismus a obsahují řadu vitamínů. Zelenina z čeledi lilkovitých je výjimečná zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Už z jedné běžně velké přílohy brambor získá naše tělo významnou část denní potřeby tohoto vitamínu. Dále má významný podíl kvalitní bílkoviny a vitamínů B1, B2, B3, B6, K, kyseliny listové a důležitých minerálních látek jako je draslík, mangan, fosfor, hořčík, železo, zinek nebo selen. Navíc patří mezi nejbohatší zdroj antioxidantů v rámci běžně dostupných potravin.
foto / Unsplash
Věděli jste, že…
brambory obsahují dvakrát více vlákniny než rýže nebo těstoviny, ale jen polovinu energie? Navíc neobsahují tuk ani lepek. Proto jsou přirozenou součástí bezlepkové diety, ale jsou i skvělou potravinou při dietách redukčních.
Vsaďte na 4 jednoduché zásady a vyberte si správné brambory, které vám vydrží!
Myté brambory neskladujte
Už samotný výběr brambor se může jevit jako jednoduchá věc. Chcete-li ale nakoupit větší množství, vyhněte se baleným, krásně čistým a umytým bramborám, protože ty jsou určeny pro přímou spotřebu, nebo jen velmi krátkodobé skladování.
Nenechte plody cestovat přes půlku světa
Chcete-li si dopřát opravdu kvalitní kousky, zaměřte se na značení, které vám prozradí zemi původu zboží. Zkuste dát pro tentokrát přednost české produkci, která zajistí stejnou nebo dokonce lepší kvalitu než dovoz.
Dejte na své smysly
Zkuste brambory příliš neposuzovat podle ceny, ale podle vnější kvality i zjištěných informací z obalu. Hlízy by neměly být zelené, měkké, nahnilé nebo mechanicky poškozené. Brambory si opravdu musíte pohledem i pohmatem zkontrolovat. „Skutečnou kvalitu brambor poznáte podle vzhledu, důležité ale také je vybrat správnou odrůdu, ale především dobrého pěstitele a tu nejkratší cestu k němu. O výsledné chuti rozhoduje nejvíc to, jak se pěstitel o brambory po celý rok staral a co všechno musely přečkat, než se dostaly k vám na talíř. To platí dvojnásob, pokud kupujete brambory na uskladnění,“ vysvětluje člen představenstva Agrární komory České republiky a předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Ing. Petr Hanka.
Vybírejte podle odrůdy, varného typu
Odrůd brambor je skutečně velké množství. Vsaďte proto na ozkoušenou odrůdu a volte tu, která vám v minulosti chutnala. Pokud název neznáte, pak nakupujte brambory podle uvedeného varného typu.
Varné typy brambor:
Varný typ A, AB (BA)
Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.
Varný typ B, BC
Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.
Varný typ C (CB)
Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.
Důkladná péče před uskladněním je základ úspěchu
Bramborám je třeba věnovat nutnou dávku péče. Ať už jste si je vypěstovali sami na zahrádce, nakoupili od lokálního farmáře nebo dokonce obětovali svá záda na samosběru, práce tím rozhodně nekončí. Investované peníze do metráků brambor je potřeba „pojistit“ tak, aby nepřišly vniveč spolu s úrodou. Brambory proto nikdy nesklízejte z mokré, promáčené a ani z příliš prohřáté půdy. Protřiďte je tak, aby mezi krásnými kousky nezůstaly ty nahnilé, poškozené nebo ty se zelenými hlízami. Pokud jsou přeci jen trochu vlhké, nechte je oschnout – tzv. vydýchat a zchladit v tmavé a suché místnosti v nízké vrstvě na podlaze nebo v přepravkách při teplotách mezi 15 až 18°C.
Ideální podmínky pro uskladnění aneb Co rozhodně nepodcenit
Teprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. To totiž způsobuje zelenání a tvorbu toxických glykoalkaloidů, které jsou koncentrovány těsně pod slupkou hlíz, v oblasti oček a v klíčcích.
Brambory uchovávejte nejlépe v nižších a vydesinfikovaných přepravkách, doporučená maximální výška vrstvy pro dlouhodobé skladování je 1 metr. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek.
Nepodaří-li se zajistit ideální skladovací podmínky, nezoufejte. Uskladněte brambory alespoň na takové místo, kde bude chladno, ale nebude mrznout, a kam se zároveň nedostanou sluneční paprsky. Brambory však zkonzumujte co nejrychleji.
zdroj: Ing. Petr Hanka, Agrární komora České republiky a Zelinářská unie Čech a Moravy
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.