Nadměrné pití, ať už piva, vína nebo lihovin, s sebou nese mnohá zdravotní rizika. Alkohol je celosvětově hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti, kterým lze předcházet. Podle Světové zdravotnické organizace je rovněž považován za rizikový faktor více než 200 onemocnění, jako jsou rakovina, řídnutí kostí, kardiovaskulární onemocnění, a zejména alkoholové onemocnění jater. Ve vyspělých státech je alkohol dokonce jednou z nejčastějších příčin jaterních chorob a míra úmrtnosti na jaterní cirhózu je v těchto zemích přímo úměrná spotřebě čistého alkoholu na obyvatele. V České republice je to 15 úmrtí na cirhózu jater na 100 000 obyvatel.
fotografie: Freepik
Již několik let se každoročně koná osvětová akce s názvem Suchej únor. Cílem je nevypít během nejkratšího měsíce v roce ani kapku alkoholu, a snadno tak zjistit, zda je třeba pití omezit nebo vyhledat odbornou pomoc. Alkoholová abstinence navíc prokazatelně již po několika týdnech zlepšuje stav jater – orgánu, který nejvíce trpí nadměrným pitím.
Proč je alkohol tak škodlivý právě pro játra?
„Více než 90 % alkoholu se metabolizuje oxidačními procesy právě v tomto orgánu, zbytek se vylučuje ledvinami, plícemi a kůží. Spektrum poškození jater způsobených dlouhodobou konzumací alkoholu je velmi široké a sahá od prostého ztukovatění jater až po alkoholovou hepatitidu a cirhózu,“ říká internistka MUDr. Emilie Niedobová. První stádium poškození se přitom může rozvinout již po 3 až 7 dnech intenzivní konzumace alkoholu a postihuje více než 90 % pijáků. Při pokračující konzumaci alkoholu pak může dojít k zánětu a dalšímu poškození jater. Cirhóza, konečné stadium poškození, se při nadměrném pití rozvine průměrně po 10 až 15 letech, ale u velmi těžkých pijáků se může objevit již po 1 až 2 letech.
„Onemocnění jater přímo souvisí s množstvím zkonzumovaného alkoholu – většinu pacientů s cirhózou tvoří velmi těžcí pijáci. Kromě toho však alkohol působí synergicky s dalšími rizikovými faktory, jako je obezita nebo virové infekce,“ vysvětluje MUDr. Emilie Niedobová a dodává: „Při nadměrné tělesné hmotnosti se škodlivost alkoholu zdvojnásobuje – dvě láhve vína týdně se tedy z hlediska toxicity stávají pro játra čtyřmi. Podobné je to u infekce virem hepatitidy C.“
Játra po měsíci abstinence
Dobrou zprávou je, že játra mají vynikající regenerační schopnost. Zejména první stadium poškození – výše zmiňované ztukovatění neboli steatózu jater – lze zcela zvrátit již po několika týdnech alkoholové abstinence. Právě měsíc bez alkoholu tak může být prvním krokem, který mnoha lidem ukáže, jak na tom s alkoholem doopravdy jsou, a zároveň cestou, jak játrům ulevit a podpořit jejich regenerační schopnosti.
zdroj: Interní oddělení Oblastní nemocnice Kolín
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.