Zázvor umí imunitu nakopnout, je ale potřeba ho správně zpracovat. Připravte se na sezónu chřipek a nachlazení a seznamte se z blízka s nevzhledným, ale tolik populárním kořenem. Jak vůbec vybrat ten správný? A kde se bere jeho síla? Je lepší ho žvýkat syrový, nebo pít v čaji?
Vše, co bychom o zázvoru měli vědět:
- Kde se vzala popularita zázvoru?
Nevzhledný hnědý kořen se těší oblibě už tisíce let. Už před pěti tisíci lety ho Číňané a Indové považovali za lék na prakticky veškeré neduhy. Indové jej doporučovali užívat každý den.
- Na jaké problémy se hodí?
Nachlazení, kašle, rýmy, ale i potíže s trávením, vysokou hladinou cukru či cholesterolu v krvi nebo bující záněty. Výčet neduhů, k jejichž řešení zázvor přispívá, je skutečně dlouhý. Zázvor umí skvěle nakopnout imunitu. A navíc má antioxidační účinky, u nichž se předpokládá, že zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.
- Opravdu musí pálit, aby pomáhal?
Kouzlo zázvoru je ukryto ve dvou jeho účinných látkách – gingerolu a shogaolu. A obecně lze říci, že čím více zázvor pálí, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje. Ne každému bohužel palčivá chuť zázvoru ovšem vyhovuje. Dětem mnohdy nechutná, dospělým může dráždit žaludek.
- Jak vybrat co nejkvalitnější zázvor?
Bohužel během nákupu není možné poznat, jak silný kořen bude. V kvalitě bývají ohromné rozdíly. Způsobené jsou nejen způsobem skladování v prodejně či během transportu. Vliv má i to, z jakého koutu světa zázvor pochází či období, kdy byl sklizen.
- Je lepší teplý, nebo za syrova?
Na množství účinných látek má vliv i způsob, jakým zázvor v kuchyni zpracujeme. Pokud chceme vytěžit maximum, je lepší ho tepelně zpracovat. Tím se totiž aktivují účinné látky. A toto působení ještě umocníme, pokud zázvor užíváme společně s vitamínem C. Horký zázvorový čaj s citronem si tedy svoji popularitu vysloužil zcela právem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.