Strava během těhotenství by měla být bohatá na bílkoviny, nezbytné nenasycené mastné kyseliny (z rostlin a ryb), sacharidy ( ovoce, celozrné výrobky, brambory a cukr ), a vitamíny, zejména vitamín A, B (důležitá je také kyselina listová ), C, D, E, K a minerální látky jako zinek, vápník, jořčík, železo, jod a selen.
POZOR! Po prvních týdnech těhotenství potřebuje žena denně cca 300 kcal navíc. V té době roste také, někdy až o 100%, spotřeba bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a vitamínů.
Bílkoviny: zdroj - mléko a mléčné výrobky, ryby, maso, ořechy, luštěniny
Denní dávka bílkovin by měla činit cca 60g. Zajistí ji výše uvedené potraviny.
příklad: kuřecí stehno - 30g bílkovin, 30g sýra - 7g bílkovin, 175g tresky - 35g bílkovin, omeleta ze dvou vajec - 15g bílkovin, 110g čočky - 19g bílkovin
Mastné kyseliny: zdroj - ryby. Rybí tuk chrání před předčasným porodem. Mastné kyseliny mají vliv na správný vývoj lidského zraku.
Sacharidy: zdroj - chléb, těstoviny, fazole, hrách a zelenina. Sacharidy dodávají tělu energii, která je potřebná hlavně v posledních týdnech těhotenství a před porodem.
Vitamin A: zdroj - mrkev, špenát, vejce, mléčné vírobky, zelenina. Vitamin A posiluje imunitu organismu.
Vitaminy skupiny B: zdroj - maso, listová zelenina, sušené meruňky, datle a rozinky, brokolice, špenát. Vitaminy skup. B pozitivně ovlivňují centrální nervovou soustavu, zmírňují deprese a ranní nevolnost.
Vitamin C: zdroj - čerstvá zelenina a ovoce. Vitamin C má vliv na vývoj placenty, chrání před infekcemi a usnadňuje vstřebávání železa.
Vitamin D: zdroj - tučné ryby, vejce, rybí tuk a margarin. Vitamin D reguluje tělesnou váhu ženy během těhotenství a snižuje riziko poklesu hladiny vápníku.
Zinek: zdroj - ryby, některé houby, dýňové a slunečnicové semínko, ořechy, hrách, fazole. Zinek se podílí na harmonickém vývoji dítěte a má vliv na utváření jeho psychiky.
Vápník: zdroj - sýr, mléko, jogurt, sardinky, listová zelenina, fazole, obilné vločky, ořechy. Vápník se podílí na stavbě kostí a zubů dítěte, a jeho dávka by měla být dvakrát vyšší než před těhotenstvím.
Železo: zdroj - maso, ryby ( hlavně tuňák ), sušené ovoce, luštěniny. Železo je důležité v souvislosti se zvětšujícím se objemem krve a pro dobrý vývoj dítěte po narození.
Vláknina: zdroj - zelenina, ovoce, celozrný chléb, celozrná rýže, celozrné těstoviny, ořechy, sušené meruňky. Vláknina usnadňuje trávení a chrání před zácpami, které jsou v těhotenství časté.
Napsala Zuzana Fuková
Iliustrační foto:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.