Jsou nepostradatelné pro chuť i pro zdraví. Tyto tři příbuzné rostliny mají nejen hojné využití v kuchyni, ale již v dávných dobách lidé věděli, že pomáhají při různých chorobách. Toho využíváme i dnes a moderní studie to potvrzují. Cibuloviny redukují počet případů krevních vmetků, které způsobují záchvaty mozkové i srdeční mrtvice. Cibuloviny též obsahují prostaglandin, snižující krevní tlak.
Dáte -li cibulovou šťávu do zkumavky s nějakou odpornou bakterií, jakou je např. salmonela, ztratí bakterie svoji intenzitu. Cibulová šťáva též snižuje účinek alergenů a potlačuje příznaky průduškového astmatu. Rovněž se prokázalo, že cibulové oleje potlačují tvorbu nádorů. Táž substance, která vyvolává při loupání cibule pláč, odstraňuje slizniční městnání. To znamená, že stará lidová medicína proti kašli - z cibulové šťávy a medu - nebyla vůbec k smíchu. Pórky a šalotky, které obsahují stejné složky jako cibule, jsou dobrými srdečními léky a uplatňují se i v prevenci rakoviny.
Výzkumy ukázaly, že u mužů, kteří jedli víc než 9 gramů cibulové zeleniny denně, je pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty o 50 % nižší než u ostatních.
Pórek je bohatý především na vitamín B, C a E, dále obsahuje karoten, niacin, vápník, železo, draslík, mangan a selen. Pomáhá při léčbě revma, posiluje činnost mozku a cév, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a skvěle pročistí i trávící soustavu.
V kuchyni
Všechnu cibuli skladujeme na chladném a suchém místě - nikdy ne v ledničce! Chcete-li skladovat mladé cibulky, odstraňte tuhou zevní blánu, tuhý spodek a asi polovinu zelené natě. Zabalte do utěrky a v igelitovém sáčku dejte do ledničky - ale nejvýše na týden.Tyto cibulky jsou nejlepší do salátů, používáme i zelenou nať. Šalotka je tepelně velmi rychle upravená a je ideální do bílé omáčky (bešamelu), kterou lze připravit během několika minut. Lze ji uchovat i tři týdny. Když myjete pórek, hledejte mezi bílými masitými vrstvami písek. Stejně jako cibulky ho můžete zabalený do utěrky skladovat v ledničce.
TIP: Česnek s pórkem je vynikající a velmi účinnou kombinací, kterou byste měli zvolit v rámci prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.