Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  4 nejlahodnější letní recepty z likéru Baileys

4 nejlahodnější letní recepty z likéru Baileys

24.7.2014 - redakce Babinet.cz

K letním vedrům nepochybně patří i trochu toho mlsání a zkoušení receptů na nové sladké dobroty. Likér Baileys, jemuž dává nezaměnitelnou chuť pravá irská whiskey a lahodná smetana od tamních farmářů, chutná snad každé z nás. Věděli jste však, že s jeho pomocí si můžete doma vykouzlit i úžasné sladké dobroty? Přinášíme vám čtyři recepty, které rozhodně musíte vyzkoušet.

Další úžasné recepty na sladké dobroty na zub, ale i lahodné drinky budeme postupně zveřejňovat na facebookové stránce likéru Baileys, tak si ji nezapomeňte lajknout.

 

1.     Cheesecake s příchutí Baileys

Přísady:

·         110 gramů  ovesných sušenek

·         25 gramů rozpuštěného másla

·         50 gramů nasekaných opečených lískových oříšků

·         250 g mascarpone

·         200 g měkkého tvarohu (8% tuku)

·         100 g tmavé čokolády (aspoň 75% kakaa)

·         2 velká vejce

·         50 ml  likéru Baileys Irish Cream

·         40 g krupicového cukru

·         100 g tmavé čokolády na posyp (aspoň 75% kakaa)

Postup:

  • V mixéru spojte sušenky, máslo a nasekané oříšky.

  • Vzniklou směsí rovnoměrně vyložte dno dortové formy o průměru 18 cm a výšce 7,5 cm.

  • Předpečte korpus v troubě 20 minut na 200 °C, pak ho vyndejte a nechte vystydnout. Snižte teplotu v troubě na 150 °C.

  • Ve vodní lázni rozpusťte první dávku čokolády.

  • Rozmíchejte v míse do hladka mascarpone a tvaroh. Přidejte vejce a cukr, opět rozšlehejte do hladka a do vzniklé směsi vlijte rozpuštěnou čokoládu a Baileys.

  • Krém nalijte na předpečené těsto, uhlaďte lžící a dejte péct na hodinu a patnáct minut. Poté vypněte troubu, ale nechte koláč uvnitř vychladit, aby nepopraskal.

  • Povrch koláče můžete dle chuti posypat kudrlinkami hořké čokolády.



2. Čokoládové makrónky Baileys

Přísady (pro cca 30 makrónek):

Makrónky:

·         2 bílky z velkých vajíček

·         120 g cukru

·         50 g mandlové moučky

·         1 lžíce kakaového prášku

Náplň:

·         100 ml Baileys Original Irish Cream

·         150 g čokoládového krému ganache (vyrobíte smícháním kvalitní čokolády a horké smetany v poměru 1:1, recept najdete tady)

·         50 g másla

Postup:

  • Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr. Smíchejte kakao a mandlovou moučku a opatrně je vmíchejte špachtličkou do sněhu.

  • Hotový sníh vložte do sáčku na zdobení s nástavcem s velkým otvorem (můžete použít např. hladkou kulatou špičku) a na pečící plech vyložený pečícím papírem dělejte kolečka (v průměru cca 2,5-3 cm). Každé kolečko uhlaďte nožem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut.

  • Po 15 minutách vypněte troubu, ale nechte pekáč s makrónkami uvnitř a otevřete dveře trouby na cca 5 minut. Potom makrónky vyndejte a nechte je vystydnout.

  • Zahřejte likér Baileys (ale dejte si pozor, aby nezačal vřít) a během stálého míchání přidejte  krém ganache. Pak do směsi postupně přidávejte malé kousky másla.

  • Směs pořádně promíchejte, nalejte do zdobícího sáčku (tentokrát s velkou špičkou ve tvaru hvězdy) a naneste krém na jednu polovinu makrónkových koleček. Spojte s druhou polovinou a vaše makrónky jsou hotové.


3.     Zmrzlinové pralinky Baileys

Přísady:

·         4 žloutky

·         125 g cukru

·         300 ml šlehačky

·         300 ml Baileys Irish Cream

·         250 g čokoládového krému ganache (vyrobíte smícháním kvalitní čokolády a horké smetany v poměru 1:1, recept najdete tady) nebo kvalitní čokoládová poleva

Postup:

  • Smíchejte žloutky a cukr na krém. Ohřejte šlehačku a Baileys  a pomalu za stálého míchání lijte do žloutkové směsi.

  • Za stálého míchání ohřívejte vzniklý krém až do zhoustnutí, nenechte ho ale vřít. Pak vylejte směs do kovové nádoby a nechte vychladit v studené vodě, občas zamíchejte.

  • Přelijte směs do zmrzlinovače a zamrazte. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte mísu se směsí do mrazáku a každých 10 minut jí vyberte a metličkou pořádně našlehejte.

  • Když je směs zmrzlá, naběračkou na zmrzlinu vyberte několik kopečků zmrzliny, dejte je na talíř a vložte je na další hodinu do mrazáku.

  • Mezitím ohřejte ve vodní lázni krém ganache nebo polevu.

  • Vyndejte talířek s kopečky zmrzliny, lžící polijte kopečky krémem nebo polevou a nechte v lednici opět ztuhnout až do podávání.

 

4.  Trubičky se šlehačkou Baileys

Přísady:

· 340 g hladké mouky

· ½ lžičky jedlé sody

· 250 g moučkového cukru

· 2 vejce

· 80 g medu

 

Na náplň a zdobení

· 50 g tmavé čokolády

· 2–3 hrsti mandlových lupínků, opečených, nalámaných

· 165 g tmavého cukru

· 50 g másla

· 2 lžičky vanilkové esence

· 460 ml husté smetany ke šlehání

· 2 lžíce Baileys

Postup:

Mouku smíchejte se sodou a moučkovým cukrem a pak k suchým ingrediencím vmíchejte vejce a med a vypracujte tužší těsto. Nechte chvíli odpočinout, pak těsto rozválejte dotenka a vykrájejte kolečka. Ta namotejte na kovové trubičky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 10 minut.

Nechte chvíli zchladnout, pak sejměte z trubiček a nechte úplně vychladnout.

Čokoládu nalámejte do rendlíku a posaďte ho nad vroucí vodu tak, aby se dno rendlíku nedotýkalo bublající vody, a nechte čokolá­du rozpustit. Stále míchejte. Pak čokoládou ozdobně dle obrázku „zastříkněte“ trubičky a posypte je nalámanými lupínky mandlí.

Cukr, máslo, vanilkovou esenci a 160 ml smetany ke šlehání dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10–15 minut, aby směs zhoustla a zkaramelizovala. Sejměte z ohně a nechte zchladnout. Směs ale nesmí ztuhnout moc – budete ji smíchávat se šlehačkou.

Zbylou smetanu ke šlehání (je to ještě 300 ml) ušlehejte dotuha a pak vmíchejte Baileys. Ochucenou šlehačku opatrně a postupně – ideálně po lžících – přidávejte ke karamelu. Vzniklým krémem plňte trubičky.

 

Zdroj receptu a fotografie: Magazín Albert

S dalšími recepty se na vás těšíme na facebookové stránce Baileys CZ.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.