Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Škrtneme párky z jídelníčku?

Škrtneme párky z jídelníčku?

28.4.2013 - redakce Babinet.cz

Párky vždy patřily mezi oblíbené a široce používané české potraviny. Dnes však prochází změnami, které, jak se zdá, vedou spíše ke zhoršení kvality. Čerstvě v paměti máme nedávný test vídeňských párků, který prokázal, že obchodníci své zákazníky šidí a kvalita prodávaného zboží neodpovídá etiketám, a to dokonce ani u výrobků, které jsou vhodné pro děti. Máme proto vyřadit párky z jídelníčku? Nebo se najdou i kvalitní výrobky? A jestli ano, proč se o nich neví?

Jak chutná kvalita za dobrou cenu…

Chutné české párky s garantovaným složením, které je navíc pravidelně laboratorně ověřované, opravdu existují. Párky se Šmakounem představují výrobek, který nabízí nejen racionálnější alternativu běžným, byť i kvalitnějším párkům, ale navíc jde o výrobek velice dobré chuti se zajímavými výživovými hodnotami. Kromě vysokého podílu kvalitního masa (celkem 55 %) obsahuje ještě na bílkoviny bohatou českou potravinu Šmakoun. Jestliže klasické párky většinou obsahují také sádlo a vepřové kůže, Párky se Šmakounem nic takového nemají. Tento „prostor“ byl nahrazen podstatou z čistého vaječného bílku. Ve finále posuďte sami:

Průměrné hodnoty párků:

 

Minim. obsah  masa   celkem v %

Max. obsah tuku  v %

Vepřové sádlo, kůže a škrob

Obsah bílkovin

Energ. hodnota kJ / 100g

Běžné vídeňské párky

55 %

40  %

obsahují

Většina neudává

Většina neudává

Šmakoun párky

55 %

11,8  %

neobsahují

 

15,2 %

768 kJ

 

Všechny uvedené informace jsou pro spotřebitele dobrým vodítkem k nákupu a měly by být označeny na etiketě výrobků. Párky se Šmakounem jsou pravděpodobně jedním z mála výrobků, který údaje uvádí komplexně, tedy včetně „nepovinné“ energetické hodnoty a žádoucí živočišné bílkoviny. Navíc si tyto hodnoty může každý ověřit na internetu, kde je umístěn výsledek aktuálního laboratorního rozboru.

Ing. Jiří Plánička, který stál u zrodu potraviny Šmakoun a několik let pracoval také v masném průmyslu, poznamenává: „Většina výrobců masných produktů vůbec neuvádí na etiketách obsah bílkoviny a energetickou hodnotu, protože jim to žádný předpis neukládá.  Dle mého názoru je právě bílkovina tou pozitivní výživovou složkou, kterou si z masa a masných výrobků bereme. Nebo jíme uzeniny kvůli tuku? Dále Ing. Plánička uvedl, že pro koncového zákazníka je velmi důležitá chuť a konzistence párků. A podle ohlasů zákazníků by si na Párcích se Šmakounem pochutnali i fajnšmekři. Proč se o dobrých potravinách neví? Sami obchodníci nevytváří racionálnějším výrobkům dostatečný prodejní prostor. Dávají přednost potravinám s větší marží.

Závěr

Kvalitní potraviny v Čechách opravdu existují. Je velká škoda, že odborníci nezařadili mezi testované výrobky i Párky se Šmakounem, s největší pravděpodobností by v testu obstály. Vyšší obsah bílkovin, nízký obsah tuku, vysoký podíl masa a přitom výborná chuť! Co víc si zákazník může přát?

http://www.smakoun.eu/produkty/masne-vyrobky/parky-se-smakounem/

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.