Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Nastartujte svůj organismus jarní očistou

Nastartujte svůj organismus jarní očistou

24.2.2013 - redakce Babinet.cz

Březen a duben jsou ideální měsíce k jarní očistě našeho organismu. Lidské tělo tento proces přirozeně nastartuje samo. Aby byl účinek efektivní, je třeba ho v tom podpořit, protože v dnešní době naše těla zásobujeme mnoha škodlivými látky. Jakým způsobem co nejdokonaleji očistit a zregenerovat své tělo nám radí specialistka na výživu Monika Divišová.

Špatné trávení a zažívání, bledá pleť s nedokonalostmi, alergie, nadváha, únava, bolesti hlavy, to vše jsou obtíže, které jsou způsobeny přetížením organismu. Stejně tak, jako máme rádi svůj domov a jednou za čas se pouštíme do generálního, někdy zvaného jarního úklidu, měli bychom mít rádi své tělo a pustit se i do jeho očisty.

Několik rad, jak na to, přináší paní Monika Divišová, výživová poradkyně s více než 12ti letou praxí a zároveň majitelka centra péče Wellnessia.

Říká se, že naše zdraví je odrazem našeho zažívání, proto nejčastěji začínáme očistou trávicího ústrojí. Jídlo by mělo mít takové složení, aby tělu nedávalo velkou práci ho strávit. Způsobů je hned několik. Můžeme si nechat speciálně upravit jídelníček, zařadit zeleninové a ovocné šťávy nebo bylinky, zařadit půst, atd. Důležité je ale uvědomit si, že nejde o jednorázový akt, ale o trvalejší proces.

Můžeme začít tzv. odlehčenými dny. „Zvyšte pitný režim. Vypijte minimálně 2,5 – 3l vody nebo bylinkových čajů denně a vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny: smažená jídla, uzeniny, bujóny, instantní směsi, alkohol, kávu, bílou mouku a cukr, černý čaj, umělá sladidla a mléko,“ radí Monika Divišová a dodává, co je třeba přidat: „Jezte více zeleniny, a to jak v syrovém stavu, tak je možné z ní vylisovat čerstvé šťávy.Živiny, enzymy, antioxidanty a další pro tělo důležité složky jsou ze šťávy velmi rychle vstřebávány do organismu. Ale pozor, nikdy nepijte více než 3 dcl najednou. Je dobré pít tak rychle, jako bychom jedli. Už v ústech totiž začíná proces trávení, a když džus“ zhltneme“ moc rychle, zatížíme si trávení.“ Je dobré kombinovat džus s mixovanou zeleninou, například špenátem, mangoldem nebo rukolou. Hodí se i jako malá svačinka pro běžný den. Dopřát si tyto šťávy můžete například ve Fruitisimu v Nákupní galerie Myslbek.

Pokud patříte mezi gurmány, určitě se v jídelníčku nechte inspirovat japonskou kuchyní, která je bohatá na minerály, stopové prvky a důležité vitaminy hlavně díky čerstvé zelenině a čerstvým mořským rybám, nejdůležitějšími ingrediencemi této exotické kuchyně. Zkuste si doma připravit třeba japonský salát Saké Avocado. Pro inspiraci pro vás máme originální recept od šéfkuchaře japonské restaurace Umami, která se nachází v prvním patře Nákupní galerie Myslbek.

Salát sashimi sake avokádo

Ingredience:

  • 80g syrového lososa
  • ½ avokáda
  • 1list salát lolo rosso
  • ½ limety
  • špetka mořské soli
  • 2 čajové lžíce černého kaviáru


Marináda:

  • 1 polévková lžíce extra panenského oleje
  • 2 čajové lžíce limetového sirupu
  • 1 čajová lžíce rybí omáčky
  • 2 čajové lžíce japonského octu (může být i vinný bílý ocet)
  • 1 čajová lžíce sojové omáčky
  • 10g najemno nastrouhaného zázvoru


Příprava:
Do misky si připravíme limetový sirup, olej, rybí omáčku, japonský ocet, sojovou omáčku,
zázvor a promícháme. Přidáme syrového lososa nakrájeného na širší nudličky nebo pravidelné kostičky a necháme marinovat 2-3 minuty.
Mezi tím si podélně nakrájíme oloupanou půlku avokáda na plátky tak, aby stále drželo tvar.
Pomocí nože avokádo podebereme a přeneseme na talíř, kde ho rozprostřeme do vějířku.
Natrháme si salát a položíme ho na konec vějířku, kde se nám avokádo sbíhá. Na salát dáme marinovaného lososa a polijeme zbytkem dresinku. Avokádo pokapeme šťávou z limety a posypeme solí. Ozdobíme černým kaviárem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Nejčtenější články
Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz