Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie. V parku před galerií tak bude možné po celý den ochutnávat jídla královská, pochoutky bohatého panstva, vážených měšťanů i každodenní pokrmy prostých lidí. Součástí hodů bude i soutěž o nejlepší preclík určená pro veřejnost. Akci pořádá Galerie Portheimka v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV.. Zároveň tak připomene i Den české státnosti, připadající právě na svatého Václava.
„Vítáme všechny zájemce o historii i o dobré jídlo a pití,“ říká Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka. Ta na akci zve také šikovné pekaře a pekařky. Do soutěže o nejlepší sladký a slaný preclík se totiž se svým domácím výtvorem může přihlásit kdokoli. „Fantazii se meze nekladou, soutěžní preclík může mít mnoho podob, stejně jako je měl za vlády Karla IV.. O vítězi rozhodne nejen chuť, ale i velikost, vzhled a celková originalita,“ říká Jaroslava Malíková. „Sám Karel IV. byl velkým milovníkem preclíků,“ doplňuje zakladatelka Muzea gastronomie Nina Provaan Smetanová, která se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.
Hojnost v dobách otce vlasti
Doba Karla IV. byla pestrá a podle Niny Provaan Smetanové byla obdobím hojnosti a dostatku. A ve stejném duchu bude pojata i samotná akce. Ve stáncích nebudou chybět různé druhy piva, vína, oblíbených sladkostí, ale i ragů, omáček, výpečků a dušených směsí – předchůdců dnešních gulášů. Podávat se budou také typicky připravené paštiky, kaše, chleby a další dobové pochoutky.
Ochutnat bude možné také polévku. „Typická pro tu dobu byla česnečka s topinkou, která se polévala horkým vývarem. Odtud ostatně pochází i název polévka,“ vysvětluje Provaan Smetanová. Lidé ve středověku ještě neznali brambory nebo houskové knedlíky. „Za časů Karla IV. nebyla součástí naší kuchyně ani mnohá koření, například paprika a nové koření. I tak se ale jedlo mnohdy velmi zajímavě a hlavně s chutí,“ říká odbornice na historii gastronomie. Návštěvníci určitě ocení i různé druhy piva a vína. „Bez piva a vína si nelze středověk vůbec představit. Zejména pivo bylo základní potravinou, bylo ovšem jiné chuti a kvality, než máme dnes,“ uzavírá Nina Smetanová.
Také platidlo na akci bude dobové – pražský groš. Jeden bude možná vyměnit za 10 korun. Hodování s Karlem IV. doprovodí gotická hudba a jídelní nabídku doplní také keramické a košíkářské výrobky. Zájemci si tu budou moci vlastní košík i uplést.
Akce na svatého Václava, jehož kostel stojí hned vedle galerie i parku, chtějí v Portheimce pořádat i nadále. „Pokud se vše podaří, v tradici chceme určitě pokračovat a v dalších letech postupně ukázat historii jídla a vaření od gotiky až po současnost,“ říká Jaroslava Malíková.
KDE: Galerie Portheimka Praha 5
KDY: 28.9.2016 od od 10:00 do 18:00 hod
ZA KOLIK: Platidlo na akci bude dobové – pražský groš. Jeden bude možná vyměnit za 10 korun
Podrobný program najdete na www.galerieportheimka.cz
Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie. V parku před galerií tak bude možné po celý den ochutnávat jídla královská, pochoutky bohatého panstva, vážených měšťanů i každodenní pokrmy prostých lidí. Součástí hodů bude i soutěž o nejlepší preclík určená pro veřejnost. Akci pořádá Galerie Portheimka v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV.. Zároveň tak připomene i Den české státnosti, připadající právě na svatého Václava.
„Vítáme všechny zájemce o historii i o dobré jídlo a pití,“ říká Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka. Ta na akci zve také šikovné pekaře a pekařky. Do soutěže o nejlepší sladký a slaný preclík se totiž se svým domácím výtvorem může přihlásit kdokoli. „Fantazii se meze nekladou, soutěžní preclík může mít mnoho podob, stejně jako je měl za vlády Karla IV.. O vítězi rozhodne nejen chuť, ale i velikost, vzhled a celková originalita,“ říká Jaroslava Malíková. „Sám Karel IV. byl velkým milovníkem preclíků,“ doplňuje zakladatelka Muzea gastronomie Nina Provaan Smetanová, která se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.
Hojnost v dobách otce vlasti
Doba Karla IV. byla pestrá a podle Niny Provaan Smetanové byla obdobím hojnosti a dostatku. A ve stejném duchu bude pojata i samotná akce. Ve stáncích nebudou chybět různé druhy piva, vína, oblíbených sladkostí, ale i ragů, omáček, výpečků a dušených směsí – předchůdců dnešních gulášů. Podávat se budou také typicky připravené paštiky, kaše, chleby a další dobové pochoutky.
Ochutnat bude možné také polévku. „Typická pro tu dobu byla česnečka s topinkou, která se polévala horkým vývarem. Odtud ostatně pochází i název polévka,“ vysvětluje Provaan Smetanová. Lidé ve středověku ještě neznali brambory nebo houskové knedlíky. „Za časů Karla IV. nebyla součástí naší kuchyně ani mnohá koření, například paprika a nové koření. I tak se ale jedlo mnohdy velmi zajímavě a hlavně s chutí,“ říká odbornice na historii gastronomie. Návštěvníci určitě ocení i různé druhy piva a vína. „Bez piva a vína si nelze středověk vůbec představit. Zejména pivo bylo základní potravinou, bylo ovšem jiné chuti a kvality, než máme dnes,“ uzavírá Nina Smetanová.
Také platidlo na akci bude dobové – pražský groš. Jeden bude možná vyměnit za 10 korun. Hodování s Karlem IV. doprovodí gotická hudba a jídelní nabídku doplní také keramické a košíkářské výrobky. Zájemci si tu budou moci vlastní košík i uplést.
Akce na svatého Václava, jehož kostel stojí hned vedle galerie i parku, chtějí v Portheimce pořádat i nadále. „Pokud se vše podaří, v tradici chceme určitě pokračovat a v dalších letech postupně ukázat historii jídla a vaření od gotiky až po současnost,“ říká Jaroslava Malíková.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste nebo zaregistrujte)
Hned bych se jela podívat, jen kdyby to nebylo tak daleko.