Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Grilování masa je zdravé

Grilování masa je zdravé

4.4.2012 - Martin Hrkal

Na stoleDnes a denně jsme konfrontování všemožnými radami, jak zlepšit svůj životní styl, aby byl kvalitnější, abychom se dožili vyššího věku a předali svým dětem zdravé návyky. Není dne, aby se v tisku nebo televizi neobjevily rady, jak jíst zdravě, žít zdravě a brát všechno pozitivně. Jedni radí jíst hodně, druzí málo. Podle rad některých odborníků bychom neměli dělat nic jiného než běhat, jezdit na kole a na kolečkových bruslích, ale jsou i odborníci preferující klidnější druhy sportování jako chůze, jóga nebo pilates. Když si člověk přečte, co všechno dělá špatně a co všechno by měl dělat, vyjde z toho nutně s velkou depresí, což rovnou vede k porušení pozitivního přístupu! Zkrátka a dobře je jasné, že všechny ty dobré rady nemůže jedinec splnit i kdyby stokrát chtěl!

To ovšem neznamená, že jsou všechny ty rady špatné. To určitě ne! Problém je v tom, že většina lidí dojde nakonec k závěru, že to nemá smysl něco měnit, protože se v množství všech informací ztrácí. Každý inteligentní jedinec musí dojít k tomu, že informace si protiřečí a nutně tak dozná, že smysl se jaksi ztrácí. To je problém doby. Všichni chtějí všechno hned teď jasně černé na bílém. Chci vědět, co mám jíst, kdy a v jakém množství. Nemám čas číst informace na obalech, přepočítávat kalorie a psát si tabulky, co jsem snědl a nesnědl.

Brambory na grilu

Nikdo nechce slyšet, že pokud chce něco změnit, musí tomu věnovat hodně času a úsilí. Každý si totiž musí najít ideální způsob, který vyhovuje právě jen jemu a ne někomu jinému. Bohužel neplatí, že pokud kamarád žije tak a tak a cítí se dobře, že stejný způsob bude vyhovovat i mně. Tak jednoduché to bohužel není. Žít nezdravě je mnohem jednodušší a následky jsou v přítomné době v nedohlednu, neviditelné. Žijeme tak, jako by na budoucnosti nezáleželo, protože teď je nám dobře a proč přemýšlet, jak na tom budeme za deset let?!

Jablicka

Tak aby těch rad nebylo málo, přicházíme taky s jednou! My na to ale půjdeme jinak. Nechceme začít všechno zakazovat, právě naopak. Nezaměříme se na to, co dělá většina lidí špatně, ale chceme se zaměřit na to, co děláme rádi. V posledních letech je neodmyslitelnou součástí našeho života grilování. Tento i minulý víkend to bylo dost patrné. Sotva začne svítit sluníčko, nezačne se na zahradách zelenat pouze tráva, ale začínají se objevovat i různé grily, ať už domácí výroby nebo kupované. Ze zahrad se line známá vůně grilovaného masa, po které se nám celou zimu stýskalo. Zkrátka a dobře, jaro je tu!

Maso

A jak je známo, grilování patří mezi zdravé způsoby přípravy potravin. Ale i tady je samozřejmě velké množství výhrad a vztyčených ukazováčků. Jak se říká, v tomto případě se dá velmi lehce a nenásilně spojit příjemné s užitečným. Úplně stačí, když se budeme řídit jednoduchou radou. Grilování doporučují odborníci jako zdravou úpravu masa. Ovšem musíme myslet na to, že máme používat libové maso. Neméně důležitý i zvolený druh grilu. Jak známo velice nezdravé je když nám do ohně kape tuk. Při jeho spalování vznikají karcinogenní látky. Dále bychom měli zabránit kontaktu grilovaného masa a dýmu z ohně. No, a to je vlastně všechno. Pokud nechceme kolem masa celou dobu skákat a kontrolovat ho, stačí, když budeme grilovat na kameni nebo na elektrickém grilu. Takové způsoby jsou bez práce. Ale jde to i na ostatních grilech s trochou cviku!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip