Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Tukový paradox na severu Evropy

Tukový paradox na severu Evropy

17.1.2012 - Redakce Babinet

Dánsko zdanilo jako první na světě od počátku října každý kilogram nasycených mastných tuků v potravinách částkou 16 dánských korun (asi 53 korun). Jak uvedl Ole Linnet Juul, ředitel Konfederace dánského průmyslu, tímto krokem dojde ke zvýšení ceny například u osminky másla v přepočtu asi o sedm českých korun. Díky této dani se do tří let od zavedení očekává snížení konzumace nasycených tuků, a tedy i pozitivní  dopad na zdravotní stav obyvatelstva včetně snížení výskytu nadváhy a obezity a zvýšení průměrného věku. Bude tomu opravdu tak?

butter

Nedostatek másla

Oproti tomu Norsko v současné době trápí nedostatek másla. Příčin tohoto stavu je jistě více. Média informují o neúrodě, která snížila dojivost krav, ale zmiňují se  i stoupající oblíbenosti tukové diety. Tuková dieta je založena na konzumaci potravin obsahující bílkoviny a tuky a na striktním omezení sacharidů. U nás tuto dietu známe také pod názvy Atkinsova či bezuhlovodanová. Na jejím principu jsou založeny i diety další, například známá dieta Štefana Margity.

Tuky ano či ne?

Omezení sacharidů a konzumace bílkovin a na ně navázaných tuků - pokud by byly ve vhodné míře - by hubnutí opravdu mohly napomáhat. U Atkinsovy diety jde však o nadměrný příjem zejména živočišných tuků na úkor sacharidů, což je nefyziologické a vede to následně k jojoefektu. Pokud však přijímáme  z  celkového  energetického příjmu 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků a navíc se soustředíme na vhodné tuky a vhodné sacharidy, tak je to pro redukci váhy optimální.

A co na to odborníci ze STOBu?

Je pravda, že nešvarem jídelníčků, s kterými se  v kurzech snižování nadváhy setkáváme u našich klientů, je  přemíra živočišných tuků, ale také sacharidů s vysokým glykemickým indexem – tj. potravin s přemírou  cukrů, které vychylují po jejich konzumaci hladinu cukru v krvi .  Takže v našich kurzech vedeme hubnoucí k tomu, aby si sestavili jídelníček právě s uvedeným poměrem živin, kdy nemají hlad. Důležitým aspektem je i fakt, že si jídelníček vytvoří z potravin, které mají rádi, a tudíž ho mohou  dodržovat dlouhodobě a i váhové úbytky jsou pak trvalé.

Krédem sdružení STOB je, aby  se se změnou životního stylu zvýšila kvalita života, ale víme, že hlavním strůjcem této změny je člověk sám. Proto dle Ivy Málkové  není ani daň z tuků  optimálním řešením. Daleko efektivnější je naučit lidi, aby nebyli otrokem toxického prostředí, které je provokuje k  nadměrné konzumaci tuků, ale aby si sami určovali co budou jíst a nepodléhali tlaku z vnějšku. A protože i při hubnutí musí zůstat člověk labužníkem - občasné vybočení tučnější či méně vhodnou potravinou či pokrmem   v přiměřené množství není až takovou chybou - zkrátka všeho s mírou. A k tomu je potřeba vůle - kdo by ji chtěl cvičit pod odborným vedením  - nabízí mu pomocnou ruku STOB ať už ve svých kurzech, které právě nyní zahajují ve 100 městech nebo pomocí pomůcek či programu Sebekoučink, který je zdarma na www.stobklub.cz

Na téma Máslo nebo margarín diskutujeme zde.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip