Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Čeští pekaři slaví Světový den chleba 2011

Čeští pekaři slaví Světový den chleba 2011

13.10.2011 - Redakce Babinet

V České republice se dnes již potřetí slaví „Světový den chleba“, svátek základní lidské potraviny a zároveň všech pekařů. Tento svátek vyhlásila na 16. říjen U.I.B. – světová organizace řemeslných pekáren a slaví se nejrůznějším způsobem v řadě zemí světa. Organizátorem odborné a tiskové konference k tomuto dni je Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s hlavním partnerem akce společností backaldrin s.r.o. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství ČR. Konference uspořádaná u příležitosti oslavy Světového dne chleba byla umístěna symbolicky do Břevnovského kláštera – místa, kde je z roku 993 první doložená zmínka o výrobě chleba v Praze.

Podle předsedy svazu pekařů Dřízala je hlavním cílem konference informovat veřejnost o současném stavu výroby, prodeje a spotřeby chleba v naší zemi, poukázat na změny za posledních 20 let, upozornit na hrozby a příležitosti v této oblasti, propagovat kvalitní český chléb vyrobený z tuzemských surovin, jeho jedinečnost z hlediska výživy, prohloubit spotřebitelskou osvětu při výběru, uchovávání a spotřebě chleba a vrátit chlebu úctu, vážnost a hodnotu, jakou v minulosti vždy měl.

Chléb je dnes pro pekaře bohužel ztrátovým zbožím

Oslava svátku chleba probíhá v době, kdy vzhledem k rostoucím nákladům na jeho výrobu jej většina pekáren vyrábí dnes se ztrátou. Interní průzkum provedený mezi členskými pekárnami pekařského sdružení ukázal, že 80 % pekáren je v současné době ve ztrátě. Nedostatek kvalitní potravinářské pšenice z letošní sklizně si navíc vyžádá v pekárnách vynaložení dalších nákladů na zajištění standardní jakosti výrobků. Citelně postihuje pekaře též růst cen energií a pohonných hmot.

Češi na chlebu šetří

Dle údajů ČSÚ byla v srpnu 2011 spotřebitelská cena chleba 22,63 Kč, což je obdobná cenová hladina, jako byla již v roce 2007 před nástupem hospodářské krize. Celkově se v roce 2010 vyrobilo 288 962 tun chleba, což je oproti předchozímu roku (306 657 tun) pokles o 6 %.  Roční spotřeba chleba zaznamenala za poslední roky pokles z hranice 50 kg na 46,3 kg/osobu/ rok. Důvodem poklesu je šetření domácností na potravinách v období hospodářské krize, přesun preferencí směrem k levnějšímu pečivu a zřejmý je i vliv hitu posledních let – domácích pekáren. Průměrný český občan utratí za chléb ročně okolo 1.000,- Kč. V zemi, kde se ročně vydá za hazard 128 miliard, další miliardy za alkohol a cigarety, by neměl být problém připlatit si za kvalitní chléb, který čeští pekaři umí vyrobit, uvádí Dřízal.

Většina zákazníků je spokojena s kvalitou chleba

Z výsledků šetření, které provedly pro Ústav zemědělských a ekonomických informací společnosti Incoma Reasearch a GfK, vyplývá, že s kvalitou chleba je spokojeno 56 % zákazníků a ve vývoji indexu kvality potravin v letech 1988–2009 mu patří dokonce první místo s indexem zlepšení 148,0. Na trhu je dnes bohatý výběr chlebového sortimentu, dosažitelnost čerstvého chleba je po 7 dnů v týdnu, balení a krájení chleba usnadňuje spotřebu, menší hmotnosti umožňují větší hospodárnost. Řemeslná pekařství a firemní prodejny větších výrobců oživují a doplňují nabídku na trhu. Český pekařský trh je jeden z nejvyspělejších v Evropě.

Ve výběru chleba vede pšeničnožitný

Jaké jsou preference českých spotřebitelů: 30 % pšeničnožitný chléb, 27 % žitnopšeničný chléb, 19 % celozrnný chléb, 14 % žitný chléb, 6 % vícezrnný chléb, 4% speciální druhy chleba

Jaké vlastnosti chleba jsou pro spotřebitele nejdůležitější: 53 % čerstvost, 28 % chuť, 9 %  propečení, 4 % trvanlivost, 3 % nutriční hodnota, 3 % složení

Signál obchodníkům: orientujte se na kvalitu

Jedním z cílů konference je také vyslat jasný vzkaz směrem k obchodníkům, aby neničili české pekaře nesmyslně nízkými odbytovými cenami a zohlednili rostoucí náklady na výrobu. Obchod by se měl podle pekařů více orientovat na kvalitu chleba, které dovedou čeští pekaři dosáhnout, což by jistě ocenili i zákazníci. Spotřebitelé by měli podle Dřízala více rozlišovat kvalitu pekařského zboží, najít si „svého“ pekaře a požadovat po obchodnících, aby měli na pultech jeho zboží. Dřízal doporučuje nešetřit na dobrém chlebu a připlatit si za kvalitu. „Chléb byl v minulosti měřítkem hodnot,“ říká Dřízal a dodává: „Co je levné, toho si lidé neváží.“

Zvýšené DPH a jeho dopady na potravináře

Konference se pak dotkla také možných dopadů zvýšené DPH na ceny potravin. Jak uvádí prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman, potravináři zásadně odmítají snahy obchodu přenést toto navýšení na výrobce potravin – jednoduše zde už není prostor v nákladech. Zvýšením DPH hrozí nebezpečí celkového poklesu výroby, zhoršení ekonomických výsledků a snížení počtu pracovníků v potravinářském sektoru. K připravovanému zrušení zákona regulujícího chování obchodních řetězců uvedl, že potravináři trvají na tom, aby do zákona o hospodářské soutěži i do zákona o cenách byly převedeny všechny zásadní části zákona (30 dnů splatnost, zákaz prodeje za podnákupní ceny, vymáhání neoprávněného finančního plnění). V případě pekařů je velmi důležité zachovat zákaz vratek, tj. zboží řádně objednaného a vráceného zpět výrobci.

Konferenci navštívila řada významných hostů, např. manželka prezidenta ČR Livia Klausová či nový ministr zemědělství ČR Petr Bendl, kteří přislíbili podporu pekařskému cechu a oceňují snahu organizátorů o zachování jedinečnosti českého chleba. Byl zde též uskutečněn pokus o překonání rekordu v upečení největšího bochníku chleba v ČR. Chléb vyrobila pekárna ADÉLKA Pelhřimov a bude zaregistrován v knize rekordů agentury Dobrý den.  

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz